Smederevo (ne)odustaje od rafinerije


20. januar 2012. DRUŠTVO – Agoniji oko gradnje rafinerije nafte u Smederevu još se ne nazire kraj. Iako je gradska skupština odbila ponudu “Komiko oila”, gradonačelnik poručuje da grad ne odustaje od investicije vredne 250 miliona dolara.

Posle burne rasprave, skupština grada Smederevo odbila je ponudu “Komiko oila” za izgradnju rafinerije nafte u tom gradu. Gradonačelnik, međutim, poručuje da grad ne odustaje od investicije vredne 250 miliona dolara. Projektu nije pomogao ni referendum.

Deo opzicije, ali i vlasti, smatra da ugovor o zakupu 113 hektara zemljišta nije u skladu sa zakonom.

Tri godine i tri meseca od kako je holandsko -američka kompanija “Komiko oil” potpisala memorandum o namerama za gradnju rafinerije u Smederevu, još nije potpisan ni ugovor o zakupu zemljišta.

Prvobitna ponuda od 282 miliona dinara za zakup je odbijena, pa je investitor udvostručio sumu. To je prihvatilo Gradsko veće, ali je skupština odbila. Ugovor nije podržao ni deo vlasti. Grupa građana – Pokret za Smderevo jeste za investiciju, ali traži čvršće garacije.

“Imali smo predlog da to bude ili novi konkurs ili da se ugovor malo uredi i da se interesi grada kroz ugovor zaštite na većem stepenu”, rekla je Jasna Avramović iz Pokreta za Smederevo.

Gradonačelnik kaže da grad ne može da odbaci investiciju koja donosi otvaranje novih radnih mesta.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević rekao je da će razgovarati sa koalicionim partnerima da li je moguće da možemo da izađemo sa novim tekstom koji će dobiti potrebnu većinu.

“Znači nije stavljena tačka na Ugovor iz razloga što bi onda imali problem sa zemljom koju smo dobili od Vlade Srbije namenski za izgradnju ove rafinerije”, naveo je Umičević.

Deo opozicije je kategoričan da im rafinerija u gradu ne treba.

“Pozvam sve investitore koji ne donose prljavu tehnologiju jer mi već imamo dovoljno problema sa zagađenjem vazduha ekologijom i ne bi nam trebale investicije koje dodatno zagađuju okolinu”, rekao je Milan Lukić iz Koalicije za bolje Smederevo.

Gradonačelnik je potvrdio RTS-u da je investitor obećao da će biti strpljiv do marta. U Komiku se još ne izjašnjavaju koliko će čekati i da li će tražiti drugu lokaciju za rafineriju.

Na pitanje da li “Komiko oil” ostaje u Srbiji, Radomir Radivojević iz te kompanije je odgovorio da ostaje.

Odustajanjem od gradnje rafinerije nafte, propala bi izgradnja i naftovoda od Pančeva do Smederevo, što je takođe deo ponude “Komiko oila”.


One comment

  1. “Komiko Oil”,Kompanija bi mozda Trebala da proba u nekoj drzavi od
    EU-Zajednice da napravi Rafineriju ili oni nisu Interesantni jer su sasvim drugi
    Zakoni na snazi nego u nasoj zemlji,jer ne mora nista da se brine cak ni za
    EKO Taxu koju kao i YU STEEL sada ne placa zahvaljuci nasem Gradonacelniku…..

Comments are closed.