Sklonjen sa (ne)postojeće funkcije


13. april 2017. KULTURA – Izvor: Politika – Sava Đuričić, idejni tvorac i jedan od pokretača „Nušićevih dana“ u Smederevu, sklonjen je sa mesta umetničkog direktora festivala, nakon četrnaest godina rada na toj poziciji. Da više ne radi ništa u vezi sa festivalom, pismenim putem obavestio ga je Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu i višegodišnji direktor Nušićevih dana.

– Čujem da ono što sam ja radio godinama, sada radi Jelena Stajkovac, glumica rodom iz Aleksandrovca. Meni je rečeno da sve obustavim. Uprkos svemu, želim da festival prođe u najboljem redu – kaže za „Politiku“ Sava Đuričić.

Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu, koji organizuje festival, sada tvrdi da Đuričić nikad nije ni bio umetnički direktor jer ta funkcija zvanično nije postojala. Takođe, za sebe tvrdi da ni on nije bio direktor festivala. Upitan kako je to moguće ako znamo da su obojica tako najavljivani, čak i u programu i štampanim materijalima, odgovara:

– On se sam tako predstavljao, hteo je da ga tako najavljuju, a ja nisam, bunio sam se jer volim da to bude zvanično, napismeno. Nikada nije postojalo imenovanje na te funkcije, postojao je samo organizacioni odbor i Centar za kulturu kao organizator – kaže Martić.

Njegov kolega Sava Đuričić u najmanju ruku iznenađen je ovom konstatacijom i pita se zašto Martić ranijih godina to nije sprečio.

– Znači, ja sam se lažno predstavljao. Po toj logici onda ni selektor nije imenovan svih ovih godina, pa da li je moguće da organizacioni odbor bira predstave, da nekoliko ljudi ide širom Srbije i gleda predstave – smatra Đuričić i dodaje da se na ovaj način želi prikriti činjenica da je na mesto umetničkog direktora došla Jelena Stajkovac.

To ni Martić nije u potpunosti negirao. Iako kaže da ona zvanično nije imenovana na tu funkciju i da je samo član organizacionog odbora, tvrdi da je Stajkovac samo pomagala selektoru Bratislavu Petkoviću.

– Pomagala je selektoru oko izbora predstava, kontaktirala pozorišta jer je ona iz glumačkog sveta, poznaje ljude. Nije baš radila sav Đuričićev posao, ali dobro, pomagala je – kaže direktor Centra za kulturu.

Jelena Stajkovac je smederevskoj javnosti, pogotovo onoj koja prati kulturna zbivanja u gradu, poznata kao glumica koja je pre dve godine nastupila na Teatru u tvrđavi u predstavi „Lepotica Linejna“, u koprodukciji njene agencije Art tema i kruševačkog pozorišta. Takođe preko njene agencije grad je finansirao izvođenje predstave za osnovce „Zemlja bajkovija“ koja je gostovala u svim smederevskim selima. Predstava je bila besplatna, ali je grad bio pokrovitelj.

Ni „Lepotica Linejna“ ni „Zemlja bajkovija“ nisu jedino gostovale u Smederevu, već su poput još nekih predstava Art teme, u vlasništvu Jelene Stajkovac, otkupljivane u mnogim srpskim opštinama i gradovima. Mediji su se svojevremeno bavili činjenicom da je opština Aleksandrovac, na čijem čelu je već sedmi put Jugoslav Stajkovac, Jelenin otac, iz budžeta plaćala njene predstave. I susedna opština Brus, preko tamošnjeg Doma kulture, prošle godine platila je Art temi usluge izvođenja predstave za decu „Zemlja bajkovija“, navedeno je na portalu E-kapija.

Na ovogodišnjim „Nušićevim danima” u Smederevu Jelena Stajkovac je zvanično član Organizacionog odbora.

Ove godine u Smederevu prvi put nije organizovana konferencija za novinare da se predstavi program „Nušićevih dana”.

Sava Đuričić je uključen u Pozorišni festival „Nušićevi dani” od 1984. godine kada je, zajedno sa pesnikom Goranom Đorđevićem, praktično pokrenuo festival. Pauzu pravi 2001. do 2002. godine kada priču vodi Gojko Milićević. Vraća se dolaskom Vere Horvat na čelo Centra za kulturu i tada počinje da obavlja posao umetničkog direktora, sve do ovogodišnje manifestacije.

Na pitanje da li je ove godine došlo do odstupanja od Nušićevog traga jer u programu gotovo da nema čuvenog komediografa, Bratislav Martić kaže:„Problem je što na tržištu trenutno nema Nušićevih predstava, osim ’Mister dolara’ koji smo uvrstili. Nijedno pozorište nema na repertoaru Nušića, da ima uzeli bismo”.


One comment

  1. Najzad se neko setio da smeni nesposobnjakovica.Ali jos jedan je ostao a to je B.Martic.Najnesposobniji dvojac u istoriji Smedereva.

Comments are closed.