Rafinerija sada daleko od Smedereva


18. januar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Beta – Skupština Smedereva i treći dan raspravlja o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara građevinskog zemljišta kompaniji Komiko oil za izgradnju rafinerije.

Podršku tom predlogu je uskratila i jedna članica vladajuće koalicije.

Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Grupe građana “Pokret za Smederevo Jasne Avramović”, koja je najavila da će se, ipak, pridružiti opoziciji u glasanju protiv rafinerije.

Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović iz Pokreta za Smederevo je zatražila da se povuče ugovor sa Komiko oil jer smatra da je dvosmislen i da nije dobar za Smederevo. “To je razlog što ne možemo da glasamo za ovakav ugovor o izdavanju u zakup građevinskog zemljišta”, rekla je ona.

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana “Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića”. One se sve protive izgradnji rafinerije ukazujući na problem zagađenja životne sredine.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević iz Demokratske stranke pozvao je odbornike da podrže ugovor o davanju u zakup zemljišta kompaniji Komiko oil za izgradnji rafinerije ističući da je to dobro za Smederevo i Srbiju.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU – bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji.


One comment

  1. Ako smo mi Odrasli u Zagadjenom Smederevu bez Prava Glasa za Odlucivanje,sada je “Vreme” da Jasnu Podrzimo i ne dozvolimo da se Smederevo jos vise Zagadjuje.Od Rafinerije osim Ekoloske Katastrofe nema Buducnosti,a Smederevski Resorsi su tako veliki da ih niko i ne vidi bar za sada.

Comments are closed.