“Komiko” ne odustaje od rafinerije


17. januar 2012. DRUŠTVO- Još nema odluke o gradnji rafinerije u Smederevu. Kompanija “Komiko oil” poboljšala ponudu i čeka ugovor o zakupu 113 hektara zemljišta. Predstavnici kompanije za RTS kažu da od rafinerije ne odustaju.

Ni posle tri godine razmene argumenata vlasti i opozicije, nema odluke o gradnji rafinerije nafte u Smederevu. Sednica koja je počela juče prekinuta je posle 12 sati rasprave i nastavlja se u sredu. Investitor “Komiko oil” poboljšao je ponudu i čeka ugovor o zakupu 113 hektara zemljišta.

Zamenik generalnog direktora “Komiko oila” Radivoje Radivojević kaže za RTS da je nova ponuda te kompanije, koju je Grad Smederevo prihvatio, 652 miliona dinara koji će biti plaćeni odmah posle potpisivanja ugovora jednokratno u roku od 60 dana.

“Taj novac će se sliti u budžet Grada Smedereva. I mislim da je Grad Smederevo postigao dobru cenu u današnje vreme”, navodi predstavnik holandsko-američkog konzorcijuma.

Na prigovore da bi buduća rafinerija ugrozila životnu sredinu, Radivojević navodi odredbe iz ugovora.

“Da bismo pokazali svoju ozbiljnost, rekli smo: ‘Hajde, gospodo, da u ugovor stavimo i sledeće – da je ‘Komiko oil’, sve vreme poslovanja u Srbiji, osim srpskih zakona koji regulišu ovu oblast, dužan da se pridržava i zakona Evropske unije, koji su propisani za zaštitu životne sredine”, navodi Radivojević.

Govoreći o energetskoj dozvoli, koja je, takođe, bila sporna, predstavnik “Komiko oila” kaže da je ministar tražio dopunu zahteva.

“Mi smo dopunili zahtevano. Jedinu stvar koju nismo dostavili, to nije do nas, jer mi, faktički, još nismo zakupci zemljišta. Jednostavno, nemate lokaciju na kojoj ćete da graditi. Ostala potrebna dokumeta i projekti su dostavljeni shodno važećem propisu”, ističe zamenik generalnog direktora “Komiko oila”.

Radivojević naglašava da je “Komiko” dužan da poštuje rok iz ugovora, a da je rok za izgradnju 36 meseci od trenutka dobijanja građevinske dozvole.

“‘Komiko oil’ je kadrovski, tehnološki, tehnički i finansijski, spreman da gradnju rafinerije nafte Smederevo završi u predviđenom roku”, kaže Radivojević.

“Kada smo čekali tri godine, imali strpljenja da se ovo desi, imaćemo strpljenja i za buduće vreme”, navodi Radivojević i dodaje da “Komiko oil” neće odustati od gradnje rafinerije.

Izvor: RTS


One comment

  1. Tašna – mašna “kompanija” ima 2 zaposlena i “office” u budžaku YU biznis centra.
    Gde je UBPOK ? Ili bar B92 i Insajder.

Comments are closed.