Jeftini stanovi i u Smederevu


Izgradnja oko 1.700 stanova za građane sa srednjim i nižim primanjima u 12 gradova Srbije počeće tokom naredne godine. Stanovi će biti građeni u Kragujevcu, Nišu, Čačku, Užicu, Kraljevu, Pirotu, Kikindi, Kruševcu, Pančevu, Zrenjaninu, Smederevu i Zaječaru, a cena bi trebalo da im bude između 600 i 700 evra po kvadratu. Prema prvim proračunima, rata kredita za ove stanove trebalo bi da se kreće od 120 do 190 evra, u zavisnosti od veličine stana.

Izgradnja 1.700 stanova namenjenih socijalnom stanovanju biće projekat vredan oko 50 miliona evra. Od tog novca najveći iznos je kredit koji će dati banka Saveta evrope (specijalna banka koja i inače kreditira ovakve i slične programe) i koji iznosi 32 miliona evra.

– Administrativni odbor Saveta Evrope odobrio je taj kredit i trenutno se pregovara o njegovim uslovima. Na prolećnom zasedanju Narodne skupštine očekujemo da će biti ratifikovan ovaj ugovor, kada će i krenuti u realizacija izgradnje 1.700 stambenih jedinica. Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja za ovaj projekat će dati četiri miliona evra, a ostatak lokalne samouprave kroz lokacije i infrastrukturu – kaže za “Blic” Nebojša Janjić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

On objašnjava da su gradovi i opštine koje će se naći u ovom programu same određivale okviran broj stanova koji im je potreban, a jedan od uslova da se uopšte nađu u njemu je bio da imaju lokacije na kojima bi ovi objekti mogli da se grade.

– Njihova izgradnja mogla bi da krene početkom leta, a zavisiće i od toga kada će lokalne samouprave obezbediti i projektno-tehničku dokumentaciju – objašnjava Janjić.

Zoran Zdravković, vršilac dužnosti direktora Gradske stambene agencije u Smederevu kaže da će stanovi koji budu izgrađeni na ovaj način biti jeftiniji od onih koji su sada na smederevskom tržištu barem 30 odsto.

Dragana i Zoran Stevanović su sada podstanari u Smederevu i kiriju za dvosobna stan plaćaju 150 evra.

– Najviše mi se dopada što je kredit u dinarima i to da je sa fiksnom kamatom. Imam kolegu koji je pre par godina ušao u stambeni kredit koji je tada izgledao jako povoljan, a sada mu je rata za četvrtinu veća od one s kojom je krenuo. Videćemo gde će i kakvi će stanovi biti, pa ćemo se tada odlučiti – kaže Zoran. Za početak, Dragana i Zoran ispunjavaju osnovni uslov, kako sami kažu “nažalost” – imaju primanja niža od republičkog proseka.

Što se tiče lokacije na kojoj će biti ti jeftiniji stanovi, ona još nije definisana. Grad ima zemljište na nekoliko mesta u gradu koje može da bude iskorišćeno za ovu namenu.

– Nismo konkurencija, i nemamo nameru da to budemo, građevinskoj operativi i preduzetnicima koji grade na ekskluzivnim lokacijama. Mi svakako nećemo na taj način poskupeti gradnju. Najverovatnije da će to biti u naselju Papazovac, gde već imamo iskustva, ili na nekoj sličnoj lokaciji – objašnjava vršilac dužnosti direktora Gradske stambene agencije.

Gradska stambena agencija je od nekadašnjeg Fonda solidarne stambene izgradnje praktično nasledila već započeti objekat u naselju Papazovac sa 26 stanova. Početkom ove godine stanovi su useljeni. Cena kvadrata je i ovde bila niža od tržišne, oko 550 evra, što je desetak posto manje od one koju za stanove u zgradama u ovom naselju, koje su stare tridesetak godina, traže njihovi vlasnici.

Od 150 stanova koji budu građeni, po svemu sudeći na ovoj ili nekoj sličnoj lokaciji, 100 će biti u neprofitnoj prodaji, a 50 će biti namenjeno za izdavanje pod povlašćenim uslovima.

I Pirot se našao u grupi od 12 gradova gde će biti građeni stanovi po povoljnim cenama. Načelnik Odeljenja za građevinarstvo, stambeno-komunalnu delatnost i inspekcije u SO Pirot Zoran Krstić kaže da će se u Pirotu graditi 65 stana na lokaciji pored kasarne u naselju “Tanasko Rajić”.

– Opština obezbedjuje lokaciju, celokupnu komunalnu infrastrukturu i projektnu dokumentaciju. U izgradnji ovih stanova učešće opštine je kad se sve ovo izračuna oko 33 odsto. Naša opština biće u obavezi da formira Stambenu agenciju koja će biti zadužena za izgradnju ovih stanova i sklapaće ugovore sa kupcima. Jedan deo stanova će biti u javnoj svojini i davaće se u zakup, a drugi će se prodavati. Od 65 stanova, 40 će biti za prodaju. Cena treba da bude manja od tržišne cene stanova u Pirotu. – kaže Krstić.

Od 400 stanova koji će po ovom programu biti izgrađeni u Kragujevcu, polovina će biti za prodaju, a druga polovina za izdavanje

– Mi smo do sada izdali 142 stana, ali će se novi izdavati i prodavati u naseljima Kolonija, Aerodrom, Metino brdo, i u Tankosićevoj ulici kod železničke stanice – kaže Vladan Mihajlović, direktor Gradske stambene agencije.

Niš će dobiti 300 stanova, a Miomir Pešić, direktor Gradske stambene agencije ističe da će se oni graditi u Ulici Petra Aranđelovića (naselje Ledena Stena) i ulici Inženjera Birjuševa (naselje Branko Bjegović).

– Stanovi će u proseku biti u proseku od 45 do 50 kvadrata. Oko 200 stanova biće na prodaju, a kvadrat će stajati oko 600 evra, a cena zakupa biće oko 150 evra, zavisno od kvadrature – kaže Pešić.

U Čačku bi trebalo da započne gradnja sto jeftinih stanova, s tim što postoji mogućnost da, u skladu sa procenama, za ovaj grad bude opredeljeno dodatnih 50 stanova.

– Od 100 stanova koji će se sigurno graditi, 30 će biti u vlasništvu grada i oni će se korisnicima davati u zakup, dok će 70 biti dato u formi neprofitne prodaje – kaže direktorka Gradske stambene agencije Brankica Jelić. Još se ne znaju lokacije na kojima će biti građene nove zgrade, a to bi trebalo da bude poznato u naredna dva meseca.

– U pogledu lokacije moramo postići model da to bude što jeftinije za grad, a da pri tom bude atraktivno za korisnike, jer od lokacije će umnogome zavisiti i zainteresovanost za kupovinu. Nama bi zbog ukupnih troškova odgovaralo da svi stanovi budu na jednoj lokaciji, jer bi onda manje koštalo opremanje zemljišta, što bi se pozitivno odrazilo na cenu kvadratnog metra – ističe Jelićeva. Gradski čelnici su ranije govorili da je jedna od potencijalnih lokacija za stanogradnju ovog tipa zemljište u okviru donje i gornje kasarne, koje su danas napuštene.

Za Smederevo je planirana izgradnja 150 stanova na Papazovcu.

Cena kvadrata do 700 evra

Od ukupno 1.700 stanova koje predviđa ovaj projekat, 1.200 će biti na prodaju. Formiranje rang lista biće povereno lokalnim samoupravama, a cena kvadratnog metra kretaće se od 600 do 700 evra u zavisnosti od grada. Rok otplate biće 24 godine, visina kamatne stope biće maksimalno četiri odsto, a mesečna rata kretaće se od 120 do 190 evra. Ukupno 500 stanova iz projekta biće davano u zakup socijano ugroženim porodicama, a prioritete će određivati opštine i gradovi u saradnji sa centrima za socijalni rad. Zakup će se kretati od 30 do 80 evra mesečno.


One comment

  1. Devedesetih u Miloja Đaka su počeli da grade stanove za mlade bračne parove i ove još uvek stoje nedovršeni, sablasni, puni korova… To nam je naš Mrkonjić započeo.

Comments are closed.