Humanitarnom donacijom do odlaganja krivičnog gonjenja


18. jun 2017. HRONIKA – Izvor: Danas – Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Smederevu odložilo je krivično gonjenje protiv osumnjičenog N. K. iz Smedereva zbog krivičnog dela nenamensko korišćenje budžetskih sredstava.

Uslov je da u roku od pet meseci u humanitarne svrhe uplati iznos od 50.000 dinara, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje info.

“Obaveštavam Vas da je u predmetu Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu Kt.br. 131/17 dana 24.05.2017. godine doneta naredba o odlaganju krivičnog gonjenja protiv osumnjičenog N. K. iz Smedereva zbog krivičnog dela nenamensko korišćenje budžetskih sredstava iz čl. 362a. KZ, kojom je osumnjičeni obavezan da u humanitarne svrhe uplati iznos od 50.000,00 dinara u roku od 5 meseci. Ukoliko osumnjičeni ne uplati navedeni novčani iznos u određenom roku protiv istog će biti nastavljen krivični postupak. Odluka je doneta s obzirom da je zaprećena kazna zatvora za konkretno krivično delo do godinu dana, a vođenjem krivičnog postupka postoji mogućnost zastarevanja i bili bi pravljeni nepotrebni troškovi”, navodi se u saopštenju OJT dostavljenom redakciji portal Podunavlje info.

Podsetimo, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Državna revizorska institucija (DRI) obavestila je regionalni informativni portal Podunavlje info da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu 25. januara 2017. godine podnela krivičnu prijavu protiv N. K, tadašnjeg direktora JP Direkcija za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Smederevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, propisano članom 362a Krivičnog zakonika.

U postupku revizije je utvrđeno da je N. K. kao odgovorno lice u 2015. godini odobrio plaćanje za tekuće popravke i održavanja u ukupnom iznosu većem za 37.691.000,00 u odnosu na odobreni iznos odlukom o budžetu grada Smedereva. Za krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvorom do jedne godine.

U decembru 2016, DRI je podnela Prekršajnom sudu u Smederevu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv istog lica. Podunavlje info trenutno nema informaciju da li je pokrenut prekršajni postupak, ali uskoro očekuje odgovor po predatom zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.


One comment

  1. Несрећни Ненад Крчум како је вредан неби потрошио ни предвиђена средства за асфалтирање, а тек да преасфалтира. То га је због кампање натерала Јасна, а он слушао као мало дете, и само због тога би требало да га казне. Тај асфалт је ипак остао народу, а шта је са оним сумњивим радњама од којих је народ имао само штете?

Comments are closed.