Zloupotrebe u javnim nabavkama prilikom sanacije ulica


29. mart 2013. HRONIKA – U nastavku akcije suzbijanja korupcije i finansijskog kriminala, policija je otkrila zloupotrebe u javnim nabavkama, prilikom sanacije i asfaltiranja ulica u Smederevu, čime je budžet grada oštećen za iznos od 377.000 dinara.

Osnovnom tužilaštvu u Smederevu podneta je krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

Za ova krivična dela su osumnjičeni zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice “Vučak” Miroljub Ivanović (64), nadzorni organ pri Direkciji za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište u Smederevu Ranko Mladenović (44) i Radiša Grujić (58), odgovorno lice Asfaltne baze Preduzeća za puteve “Beograd” – Poslovna jedinica Mala Krsna.

Ivanović je osumnjičen da je prekoračio granice službenog ovlašćenja tako što je, bez održavanja sednice Saveta MZ, pokrenuo dva postupka javnih nabavki u cilju sanacije i asfaltiranja nekoliko ulica u Vučaku.

Po ovom osnovu su u oktobru prošle godine zaključeni ugovori sa Preduzećem za puteve “Beograd” – Poslovna jedinica Mala Krsna, kao najpovoljnijim ponuđačem, a vrednost radova je procenjena na 1.700.000 dinara.

On je, zatim, naknadno i bez saglasnosti Saveta MZ potpisao i dva aneksa ugovora za izvođenje dodatnih radova u vrednosti od 377.000 dinara.

Na osnovu ovih aneksa izvođač radova je asfaltirao i ulicu u kojoj se nalazi Ivanovićeva porodična kuća, a koja nije obuhvaćena tenderom i planom radova.

Tako je budžet Grada Smedereva oštećen za iznos od 377.000 dinara, a osim toga, ta ulica je asfaltirana prva, pre ostalih, ugovorenih lokacija.

Mladenović je osumnjičen da je, kao nadzorni organ, nevršenjem svoje službene dužnosti pomogao Ivanoviću u zloupotrebi.

Iako je znao da njegova ulica planom radova nije predviđena za asfaltiranje, on je potpisao građevinsku knjigu i dnevnik radova, u kojima ovi radovi nisu navedeni, iako su izvršeni.

Grujić je pomogao u izvršenju krivičnih dela, tako što je naložio izvođenje radova u Ivanovićevoj ulici i, poput Mladenovića, potpisao građevinsku knjigu i dnevnik radova, u kojima ovi radovi nisu navedeni, iako su izvršeni, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Večernje novosti