Zlatni ključ u razumevanju drugih zemalja


18. oktobar 2014. KULTURA – Međunarodni festival poezije, “Smederevska pesnička jesen”, održan je u Smederevu od 14. do 16. oktobra, uz učešće više od 50 pesnika iz 20-tak zemalja.

“Smederevska pesnička jesen”, koja je 45. put organizovana u našem gradu, svečano je otvorena u sredu predstavljanjem dela norveškog pesnika Knuta Edegarda, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Zlatni ključ”.

Knut Edegard osnivač je međunarodnog književnog festivala koji se svakog leta održava u njegovom rodnom mestu Molde i predsednik Norveške akademije za književnost i slobodu govora, a priznanje “Zlatni ključ”, pozlaćenu repliku ključa grada despota Đurđa Brankovića i novčani iznos, uručio je zamenik gradonačelnika Smedereva, Bojan Teofilović.

Ceremoniji otvaranja smederevskog pesničkog festivala i dodeli “Zlatnog ključa” prisustvovao je i ambasador Norveške u Srbiji, Nils Ragnar Kamsvag, koji je pozdravio prisutne.

„Pesme daju boju našem jeziku, daju muziku našem jeziku. Pesma daje novi oblik našem svetu i kao takva može da bude zlatni ključ u razumevanju drugih zemalja”, poručio je ambasador Norveške.

Posle pozdravne reči predsednika Organizacionog odbora Smederevske pesničke jeseni, Brančeta Stojanovića, 45. Festival poezije otvorio je predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Ljubivoje Ršumović. U programu je nastupio Gradski ženski hor Kir Stefan Srbin, sa repertoarom pesama o Prvom svetskom ratu, a glumac Nebojša Kundačina kazivao je stihove Milutina Bojića “Plava grobnica”.

Dan ranije, smederevskom autoru Željku Đuriću dodeljena je stalna festivalska nagrada, plaketa „Smederevski Orfej” (rad vajara Selimira Jovanovića), za pesmu „Nalazim se gde me nema”.

Međunarodni festival poezije počeo je tradicionalnim susretom sa pesnicima na „Sajmu poezije” u Narodnoj biblioteci Smederevo, nastavljen svečanim darivanjem knjiga, Susretima pesnika i predstavljanjem poezije slovačkih i pesnika iz drugih slovenskih zemalja

“Smederevska pesnička jesen” ove godine je organizovana u znaku obeležavanja godišnjice velikih svetskih pesnika – 450 godina Vilijema Šekspira, dva veka Mihaila Ljermontova, 150 godina Branislava Nušića, kao i 100 godina od početka Prvog svetskog rata (Milutin Bojić).

Tim povodom, organizovane su izložbe „Veliki rat u književnosti” i „Pesnik smeha”, povodom godišnjice rođenja Branislava Nušića, a u okviru festivala postavljene su i izložbe na Dečjem i Pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo.

Uporedo sa festivalskim programom, u smederevskom Muzeju bila je postavljena izložba naive Slovaka iz Vojvodine, a stihove su u ovoj ustanovi kulture govoriti slovački pesnici.

Festival je posvetio i slovo, povodom smrti Miodraga Pavlovića, jednom od najznačajnijih srpskih pesnika i laureatu smederevskog Festivala poezije, a govorio je akademik Risto Vasilevski.

Poslednjeg festivalskog dana uručena je nagrada Dušanu Pop Đurđevu za književno stvaralaštvo za decu, dok je u okviru međunarodne pesničke večeri „Meridijani”, dodeljena povelja „Zlatko Krasni”, za prevođenje savremene poezije engleskom pesniku i prevodiocu, Džejmsu Saterlendu Smitu.

Posle nastupa pesnika iz više zemalja, dodeljene su nagrade publike i stručnog žirija “Zlatna struna”, čija su se mišljenja ovoga puta podudarila, a laureat je Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, za pesmu “Nokat”.

Takođe, uručena je i nagrada nedeljnika “Naš glas”, pesnikinji Veri Horvat. Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos zavičajnom pesništvu i za saradnju sa listom “Naš glas”.

Ovogodišnji Festival ostavio je i pisani trag – ediciju Meridijani u pet knjiga, knjigu dobitnika Zlatnog ključa, knjigu dobitnika Zlatnog ključića, Zbornik festivala i knjigu Zlatna struna sa pesmama koje su ušle u uži izbor za dodelu ove nagrade.

Književni susreti, osim prostora Centra za kulturu i Narodne biblioteke Smederevo, bili su organizovani u vili Obrenovića, Vinskom gradu, Gimnaziji, na brodu koji je plovio Dunavom, u Udruženju paraplegičara..