Živa biblioteka u Smederevu


06. jul 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Na medjunarodnom festivalu Patosofiranje u Smederevu u subotu se otvara “Živa biblioteka”, iz koje posetioci umesto knjiga mogu pozajmiti sagovornika koji će govoriti o svom životu.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije, predrasuda i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

Slušaoci će moći da udju u dijalog sa kazivačima, žrtvama diskriminacije i socijalne ekskomunikacije i ljudima koji su na bilo koji način stigmatizovani zbog predrasuda i stereotipa.

Ovaj program će se održati na trgu Republike u Smederevu od 17:00 do 21:30, u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstvom omladine i sporta.

Projekat “Živa biblioteka” u Srbiji započet je prošle godine dešavanjem Patosofiranja u Smederevu u organizaciji Pokretnog alternativnog teatra omladine Smedereva (Patos).