Ževoz: Opet blokada mosta na Dunavu ?


03. jul 2014. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Sindikati su poslali dopis premijeru Aleksandru Vučiću i ministru privrede Dušanu Vujoviću kojim ih obaveštavaju o alarmantnom stanju u Želvozu i ukazuju na očaj i beznađe koji su snašli preostale radnike smederevskog remontera.Odgovora, tvrde, još nema.

Radnici Želvoza nastavili su štrajk započet pre nedelju dana. Svakodnevno se okupljaju ispred fabrike od 11 do 12 sati u znak protesta što nadležni potpuno ignorišu njihove zahteve. Traže isplatu makar jedne zarade, od ukupno 15 koliko im država kao vlasnik fabrike duguje, mesečne karte za prevoz i topli obrok. Jedan od zahteva je i overa zdravtvenih knjižica koje su juče istekle, pa je 350 radnika i članova njihovih porodica, osim što nemaju za hleb, ostalo i bez mogućnosti da se leče.

Niko od nadležnih im se nedelju dana nije obratio, niti bilo kako reagovao na njihov protest, kažu sindikati ASNS, Sloga, Metalac i Samostalni, koji učestvuju u štrajku. Za to vreme želvozove mašine stoje, pogoni su pusti jer je u štrajku, kako tvrde, svih 80 radnika iz proizvodnje. Ostali zaposleni su na plaćenom odsustvu, a besparica ih je sprečila da svojim prisustvom podrže kolege koji svakodnevno štrajkuju, objašnjava Dragan Stanić, lider ASNS Želvoza.

Stalno smo u kontaktu, kažu da nemaju šta da jedu, a kamoli da dođu u grad do fabrike jer većina živi na periferiji ili u selima. Ljudi su bez prebijene pare mesecima, a nadležni se ponašaju kao da mi ne postojimo, dodaje Stanić.

Sindikati su poslali dopis premijeru Aleksandru Vučiću i ministru privrede Dušanu Vujoviću kojim ih obaveštavaju o alarmantnom stanju u Želvozu i ukazuju na očaj i beznađe koji su snašli preostale radnike smederevskog remontera.Odgovora, tvrde, još nema. U Agenciji za privatizaciju čekaju da država donese odluku o okončanju restrukturiranja i eventualnom strateškom partneru ili kupcu Želvoza. Do tada su im ruke vezane jer oni ne mogu da vrše isplate zarada niti da ispune druge zahteve štrajkača, poručili su nadležni iz Agencije sindikatima Želvoza.

Dok sve stoji u fabrici, a radnici svoja prava i zarađene plate traže van fabrike, aktuelni direktor i zastupnik kapitala Milorad Stojković uglavnom sedi u svojoj kancelariji. Ovako bar tvrde sindikalci,a Stojković inače, ne odgovara na naše pozive.

Zvali smo ga da izađe i popriča sa radnicima jer je to njegova obaveza, poručili smo da ga radnici zovu i čekaju, ali on nije hteo. Tražio nam je napismeno zahtev štrajkača. I pored svega, on još tvrdi da nisu svi radnici u štrajku i tera mak na konac u situaciji kad mi zaista gladujemo, dugovi nam se gomilaju, isključuju nam struju, ne možemo ni da se lečimo, a da ne pričam što nam je budućnost krajnje neizvesna, kaže za Naše novine Dragan Stanić.

Rat sindikata i prvog čoveka Želvoza traje praktično od samog dolaska Stojkovića na čelo fabrike. Kulminirao je sudskim sporom malih akcionara i Želvoza, odnosno Milorada Stojkovića, a sindikati u tome vide dodatni ceh preko radničke grbače jer će, kako tvrde, troškovi spora biti naplaćeni iz kase Želvoza.

Da podsetimo, mali akcionari su tužili Želvoz jer je Milorad Stojković kao zastupnik kapitala nelegalno sazvao Skupštinu, bez zahteva akcionara ili nadzornog odbora koji je na toj sednici smenjen i postavljen nov. Odmah potom novi nadzorni odbor smenio je izvršni odbor, a novoimenovani članovi Stojkovića su izabrali i za direktora preduzeća. Privredni sud u Požarevcu poništio je sve te odluke i naložio da se vrate svi nelegalno smenjeni organi, pa i direktor fabrike. Do karaja nedelje očekuje se konačna presuda Privrednog apelacionog suda kome se žalio Stojković.

Ako mali akcionari pravosnažno dobiju spor,a nadamo se da hoće, svi sudski troškovi i troškovi Skupštine na kojoj je Milorad Stojković izvršio„ puč“, platiće opet radnici. Taj ceh biće veći od pola miliona dinara,a radnicima se ne isplaćuju plate, složni su lideri sindikata ASNS, Sloga, Metalac i Samostalni, koji predvode radnike u štrajku.

Oni su takođe složni da svakodnevni protest pred fabričkom kapijom koji protiče gotovo neprimetno, ne može da traje beskonačno jer efekta nema.

Ako za nekoliko dana niko ne reši probleme koje smo izneli, ako niko ne dođe da se s nama dogovori, nemamo druge osim da ponovo blokiramo most na Dunavu. Nije nama do toga, ali bićemo primorani da se na taj način izborimo za naš zarađen novac, za status dostojan čoveka, za posao, za budućnost fabrike, za našu decu, zaključuje Stanić.

Poslednju crkavicu Želvozovci su dobili pre mesec dana – po 4000 dinara linearno svi zaposleni, ali od toga slaba vajda. Sve je automatski otišlo na minuse u bankama. Poslednji minimalac isplaćen im je još 12.februara. Juče im je istekla overa zdravstvenih knjižica. Sindikati traže da budu uključeni u pregovore, ako se oni vode, oko prodaje Želvoza, kako se ne bi ponovile greške iz prethodne neuspele privatizacije sa rumunskim Remar – Grampetom.