“Želvoz” trošio preko svake mere


04. jun 2015. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – U protekloj deceniji remonter železničkih vagona “Želvoz Smederevo” nenamenski je potrošio oko 2,1 milijardu dinara para iz državnog budžeta, tvrdi Savet za borbu protiv korupcije.

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije stoji da je za nabavku i remont šinskih vozila u poslednjih deset godina potrošeno oko deset milijardi dinara ili oko 100 miliona evra. Ovaj novac dobijali su srpski remonteri na osnovu odluka Vlade Srbije, kao i kroz projekat opravke i modifikacije 1.000 EAS vagona.

Od 2009. do 2014. preko Fonda za razvoj preneto je remonterima oko osam milijardi dinara za remont i nabavku 4.069 šinskih vozila.

“Železnica” tvrdi da nekoliko remontera nije izvršilo usluge u iznosu od 1,3 milijardi dinara, iako su im sredstva namenski preneta.

– Najveći iznos neopravdano potrošenih sredstava po zaključcima Vlade od 2008. do 2014. je kod remontera “Želvoz” Smederevo u iznosu od oko 600 miliona dinara. Preko “Želvoza” je nenamenski potrošeno 1,5 milijardi dinara kroz remont EAS vagona – stoji u izveštaju Saveta.

“Želvoz” nije izmirivao ni poreske obaveze, pa je poreski dug poslednjeg dana 2014. iznosio 2,4 milijarde dinara.

Savet za borbu protiv korupcije je izveštaj o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava dostavio svim nadležnim organima. Republičko javno tužilaštvo obavestilo je Savet da je izveštaj dostavljen na nadležnost Tužilaštvu za organizovani kriminal.