„Želvoz”: Decu hrane iz menze


27. jun 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Radnici “Želvoza” u restrukturiranju stupili su u generalni štrajk. Oni traže isplatu zaostalih 15 zarada, overu zdravstvenih knjižica, mesečne karte za prevoz i topli obrok. Tvrde da su u ovoj godini primili samo dva minimalca, i po 4.000 dinara pre mesec dana. Od 350 zaposlenih, na posao dolazi 130, dok su ostali na plaćenom odsustvu.

– Radnici su na ivici bede, a deca su im gladna. Isključuju nam struju. Neki pakuju pirinač i hleb iz menze i nose deci, dok oni rade gladni – kaže Goran Stanić, lider sindikata ASNS “Želvoz”.

Generalni štrajk vode sindikati ASNS, “Sloga”, “Metalac” i Samostalni sindikat koji, takođe, traže da budu uključeni u pregovore oko nove privatizacije. Štrajkači najavljuju da će, ako im država kao vlasnik ne ispuni zahteve, radikalizovati protest blokadom ulica i gradske skupštine.

Uz ovo “Želvoz” trese i skandal oko nezakonitih imenovanja organa upravljanja. Privredni sud u Požarevcu je utvrdio da je privremeni zastupnik kapitala Miodrag Stojković neovlašćeno sazvao sednicu Skupštine akcionara, na kojoj je imenovan za novog generalnog direktora smederevskog remontera. Presudom su poništene odluke o razrešenju dužnosti starih i imenovanju novih i članova Nadzornog, Izvršnog odbora i generalnog direktora.

Sindikati najavljuju da će, kad presuda bude pravosnažna, protiv Stojkovića podneti krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje.

Zaposleni u “Želvozu” su i u januaru štrajkovali tražeći isplatu zarada i socijalni program. Nakon blokade Skupštine grada, zahtevi su delimično ispunjeni, 512 radnika je dobilo otpremnine, dok ih je u fabrici ostalo oko 350.