Železaru rešavaju i Nikolić i Vučić


03. april 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović očekuje da najkasnije do kraja ove godine bude rešen problem srpske fabrike čelika.

Avramović je izjavila da su se u rešavanje tog pitanja uključili i predsednik države Tomislav Nikolić i prvi potpredsednik vlade i budući premijer Aleksandar Vučić, dodajući da je svima interes da se problem železare reši.

“Ima više zainteresovanih investitora, tako da mi očekujemo da će se najkasnije do kraja godine rešiti problem železare”, navela je ona, i dodala da kao gradonačelnik ne može da govori o tome ko će zaista sklopiti posao sa železarom. “Vlada Srbije je ta koja će odlučivati o železaru i investitoru” dodala je.

Izvršni direktor za finansije Železare Bojan Bojković kaže da se postavlja pitanje ko je od zainteresovanih investitora ozbiljan, i dodao da je Uralvagonzavod jedini koji je zvanično iskazao interesovanje.

Bojković nije mogao da kaže više detalja, i napomenuo je da bi se trebalo zadržati na zvaničnoj izjavi predstavnika Uralvagonzavoda koji su juče predsedniku Nikoliću saopštili da su zainteresovani za dalje poslovanje u Srbiji, uključujući i smederevsku železaru.

Na pitanje da li se proizvodnja u Železari odvija nesmetano, Bojković je rekao da se “situacija menja iz dana u dan, ali da je za sada sve u redu”.

Uralvagonzavod je, kako je istakao generalni direktor Oleg Sijenko, procenio da bi se poslovanje sa železarom u Smederevu mnogo više isplatilo nego investiranje u metalurški sektor u Belgiji i Francuskoj.

Ta kompanija, koja spada među 100 najvećih vojno-industrijskih kompleksa u svetu, u oktobru 2012. godine pominjana je u medijima kao mogući kupac Železare Smederevo.

Predstavnici kompanije su tada rekli da postoje dve varijante – prva da u projekat udju zajedno sa Vladom Srbije, a druga da samostalno pristupe kupovini sto odsto akcija Železare.