Železaru merkaju, niko da zagrize


20. jul 2012. PRIVREDA – U čeličani su u julu boravili predstavnci tri potencijalna investitora sa otkupljenim tenderskim dokumetima. Železeru je nedavno posetio posetio ukrajinski “Donjeck-stil”, ovih dana tu su ruski “Ural” i “Pilsen” iz Luksemburga. U Ministarstvu ekonomije kažu da ima još zainteresovanih i najavljuju njihov dolazak.

I dok se čeka 10 septembar, kraj tendera za strateškog partnera, nadležni se nadaju da će sa Ukrajincima ugovoriti posao kojim bi premostili tešku situaciju.

“Ja se nadam da će ovaj komercijalni aražman omogućiti do kraja jula ili u avgustu, da i dalje polovina ljudi praktično radi. Ostaje da se vidi, ali kažem prvi prioritet je pronalaženje strateškog partnera i dobro je da ima zaiteresovanih. Ohrabruje i to što su u narednom periodu najavljene i duge posete”, kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Zaposleni ovog meseca koriste uglavnom godišnje odmore, a na prinudni će u avgustu. Iako se nisu sastali sa zainteresovanim partnerima, sindikalni predstavnici “Železare” kažu da je dobro što su došli. Dematuju i glasine o rasparčavanju smederevskog giganta.

“Sve spekulacije koje se pominju oko Železare da će neko da uzme pojedine delove nisu tačne što je u svakom našem razgovoru sa menadžmetom Železare totalno odbačeno”, navodi Dragan Milovanović, predsedik ASNS-a Železare.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujančić kaže da ne znaju koji je njihov interes i ne žele da ulaze u to, ali dodaje da oni insistiraju da svih 5.200 zaposlenih rade.

Najvažnije je kažu, što pre naći strateškog partera koji će zadržati radna mesta i stabilizovati proizvodnju. Otuda ne čudi što su za Železaru otvorene sve opcije – dokapitalizacija, kao i prodaja većinskog ili manjinskog paketa.

Izvor: RTS