Železara startuje za mesec dana


26. mart 2013. PRIVREDA – Proizvodnja u “Železari Smederevo” biće pokrenuta u narednih 30 dana, rekao državni sekretar u Ministarstvu privrede i finansija Aleksandar Ljubić.

Posle pauze od devet meseci, u drugoj polovini aprila biće pokrenuta proizvodnja u “Železari Smederevo”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede i finansija Aleksandar Ljubić.

Ljubić kaže da se svakog dana očekuje da u Smederevo stignu prve količine sirovina neophodnih za rad Železare.

“To bi omogućilo ponovno potpaljivanje visoke peći i početak proizvodnje sirovog gvožđa, posle skoro devet meseci ‘tihog hoda’, a onda kreće i proces hladnog i toplog valjanja gvožđa u proizvode namenjene tržištu”, rekao je Ljubić.

Smederevska železara je 2003. godine prodata za 23 miliona dolara američkoj kompaniji Ju-Es stil , koja je zbog nagomilanih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu u januaru 2012. prodala fabriku Vladi Srbije za jedan dolar.

Vlada Srbije je u aprilu iste godine raspisala tender za izbor strateškog partnera “Železare Smederevo”, koji je produžavan bezuspešno četiri puta.

Posle isteka poslednjeg tenderskog roka 28. februara ove godine ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić predložio je plan “B” za železaru, koji podrazumeva pokretanje proizvodnje sredstvima države.

Izvor: RTS