Železara Smederevo ulazi u „kontrolisani tihi hod“


06. maj 2014. PRIVREDA – Železara Smederevo prestaje sa radom u narednom periodu iz jednostavnog razloga što država u ovom trenutku nema dovoljno novca za finansiranje njenog rada. S obzirom na to, većina zaposlenih će biti poslata na prinudni plaćeni odmor, dok će manji deo biti zadržan u Železari na poslovima neophodnog održavanja.

Prelazak fabrike na „tihi hod“ se ne dešava prvi put otkako je nekadašnji vlasnik, američka kompanija Ju-Es stil, otišao iz Smedereva, što je izazvalo manjak poslova, ali ovoga puta postoji velika bojazan kod radnika da bi u slučaju da u narednih nekoliko meseci ne bude nađen kupac, Vlada Srbije, kako se može čuti, mogla da zatvori železaru – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, koji imaju svoju podružnicu u Železari Smederevo.

Veselinović ističe da u Vladi Srbije moraju da shvate da je veštačko održavanje rada fabrike mnogo bolje i jeftinije rešenje nego njeno eventualno zatvaranje.

– Železara Smederevo je veoma kompleksan sistem. Toliko je kompleksan da bi za njeno gašenje bilo potrebno godinu dana i angažovanje dve do tri hiljade ljudi. Čak i po njenom gašenju u fabrici bi moralo da ostane još 100 ljudi na određenim poslovima održavanja. Problem je taj i što je za smederevsku železaru vezano više firmi koje rade u Smederevu, Železnice Srbije i neka javna preduzeća, pa bi prestanak rada železare ugrozio i rad tih preduzeća. Železara na ovakav način kako sada funkcioniše može da nastavi sa radom sve dok Vlada bude obezbeđivala novac za njene potrebe. Međutim, potrebno je naći dugoročno rešenje za funkcionisanje Železare – smatra Veselinović. Naš sagovornik ističe da od priče o privatizaciji Železare Smederevo nema ništa jer u vremenu dok ekonomska kriza vlada u oblasti industrije čelika niko nije zainteresovan za kupovinu novih fabrika.

– U više navrata je bilo pokušaja privatizacije Železare i svaki od njih je propao. Jednostavno zbog krize niko ne kupuje ni mnogo uspešnije čeličane od smederevske, pa je sasvim nerealno očekivati da se u takvim uslovima nađe kupac baš za nju. Ipak, rešenja za fabriku svakako ima. Pod brojem jedan Vlada mora da shvati da je potrebno da angažuje menadžere koji su nekada radili u Železari, od kojih je sada većina u penziji, koji bi mogli da daju stručne savete kako se ponašati u ovom trenutku. Dakle, ti stručnjaci bi dali pravu sliku stanja i mogućih rešenja bez ulepšavanja. Ono što se može uraditi jeste da se izgradi postrojenje za galvanizaciju, jer bi se na taj način omogućila proizvodnja limova za fabriku automobila Fijat u Kragujevcu. Druga mogućnost je da se železara podeli i da nakon toga bude prodata u delovima. Dakle, nadležni u državi moraju da shvate da do nastavka rada železare i eventualne privatizacije može da dođe samo na takav način – ističe Veselinović.

S druge strane, u izjavi za Danas Bojan Bojković, izvršni direktor Železare Smederevo, demantuje da fabrika prestaje sa radom zbog nedostatka novca i objašnjava da je reč o prelasku na „kontrolisani tihi hod“.

– Osnovni razlog zbog koga se prelazi u „tihi hod“ jeste otežano dopremanje sirovina iz Ukrajine, koja je zahvaćena ratnim dejstvima. Takođe, planirani su manje popravke i remonti, a Železara Smederevo objedinjavanjem načina finansiranja i dopremom sirovina želi da minimizuje troškove – objašnjava Bojković.

Naš sagovornik ističe da će nakon okončanja tog perioda Železara Smederevo ponovo nastaviti proizvodnju.

– Očekujem da do toga dođe u narednih 15 do 20 dana. Fabrika ima dovoljno kapitala za funkcionisanje, Vlada Srbije je za te svrhe obezbedila određena sredstva, tako da će proizvodnja i rad železare biti nastavljeni planiranim tokom – zaključuje Bojković.

Izvor: Danas