Železara se ne isplati, niti će spasiti Smederevo


13. mart 2013. PRIVREDA – Stručnjaci Ekonomskog instituta loše ocenjuju vladinu ideju da pokrene proizvodnju čelika u Smederevu, budući da, kako kažu, Železara domaće potrebe za čelikom podmiri za samo mesec dana rada.

– Vi morate imati dobar plasman tog proizvoda i Amerikanci su na svakoj toni gubili 100 dolara, sad se situacija još pogoršala, smederevski čelik će praviti gubitke 120 dolara po toni. Vi samo pravite sve veće troškove – kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

Stojan Stamenković kaže da će izdaci za održavanje železare biti više nego dvostruko veći nego što bi bili za 60 odsto zarade koje su se isplaćivale.

– Postavlja se pitanje nije li bio bolje da se polako krenulo u to da se ljudi prekvalifikuju da idu u neku drugu proizvodnju, jer Smederevo se neće spasiti ovim putem – kaže Stamenković.

Gubitke je imala i jedna velika kompanija kao što je „Ju-es stil“ koja je imala svoje tržište. Za srpske potrebe je dovoljna jednomesečna proizvodnja. Ta Železara je svega nekoliko godina pozitivno poslovala dok je tu bio „Ju-es stil“ i pre nego što je pala tražnja za čelikom.

Ekonomistima nije jasno ni gde bi država našla bar 100 miliona evra neophodnih za pokretanje proizvodnje u Želelezari. I ovako će, kažu, minus u državnoj kasi biti bar 25 milijardi dinara veći nego što je predviđeno budžetom.

Izvor: Kamatica, RTS