Železara: Rusi neće poklone bez računice


07. septembar 2012. PRIVREDA – Železara Smederevo i Agrobanka su u ozbiljnim problemima da bi ih Rusi preuzeli bez ikakve računice, pa je moguće da će ova dva poklona pratiti i politički ustupci Srbije prema Rusiji.

Jedine dve ruske kompanije koje mogu da preuzmu Železaru, a da imaju veze sa Srbijom su „Mečel“ i „Ural majning end metalurdžikal“, budući da prva prodaje proizvode od gvožđa kroz „Mečel sistem“ iz Beograda, dok je druga kupila Fabriku bakarnih cevi Majdanpek.

„Mečel“, međutim, nije zainteresovan za Železaru, tvrdi dobro upućeni izvor na koji se poziva Blic.

U narednih deset dana biće poznat odgovor ruske Zberbanke da li će prihvatiti strateško partnerstvo sa Novom Agrobankom, a koje podrazumeva korišćenje njene mreže filijala i ekspozitura, kojih ima više od sto. Kupovina neće biti uzeta u obzir, pošto je bord direktora u Rusiji doneo odluku da do 2015. ova banka ništa ne kupuje.

A pre dve nedelje premijer Ivica Dačić i zamenik predsednika moskovske Zberbanke Sergej Nikolajevič Gorkov u Beogradu su razgovarali o mogućnostima da ova najveća ruska banka pomogne izvoz srpskih proizvoda u Rusiju. Tada je bilo rečeno i da će ova banka pomoći da se pronađe strateški partner za Železaru Smederevo.

“Moguće je da ćemo učiniti razne ustupke pod uticajem politike. Srbija će, ako se već razmatra strateško partnerstvo, a Rusi su rekli da ne nameravaju da kupuju u naredne dve godine, sigurno morati da čini ustupke kako bi oni ušli u partnerstvo”, kaže finansijski analitičar i profesor strukovnih studija Dragovan Milićević.

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je Agrobanka u ozbiljnim problemima, sa minusom možda i većim od 300 miliona evra, dok se država suočava sa mogućom međunarodnom arbitražom od 100 miliona evra.

“Slično je i sa Železarom jer je tražnja za čelikom iz Smederava na inostranom tržištu u padu. Tako da ne vidim interes Rusa da preuzmu bolesnika koga su ostavili Amerikanci jer im nije donosio profit. Meni to više liči na politički marketing i ove i prethodne vlade pošto nisu u stanju da nađu rešenje za Železaru već devet meseci”, zaključuje Savić.

izvor: Blic/Novi magazin