Železara privremeno stala


10. 02. 2012. DRUŠTVO – Privremeno obustavljena proizvodnja u Železari Smederevo zbog loših vremenskih uslova, koji onemogućavaju snabdevanje sirovinama.

Loši vremenski uslovi koji onemogućavaju snabdevanje sirovinama Železare Smederevo, primorali su menadžment fabrike da privremeno obustavi proizvodnju, a deo radnika pošalje na godišnje odmore i plaćena odsustva.

Od dve visoke peći u železari Smederevo jedna već ne radi, a zbog lošeg vremena nema dovoljno sirovina da i druga visoka peć radi punim kapacitetom pa će ona polako biti stavljena na tihi režim rada.

Od danas će se radnici izjašnjavati da li žele plaćeno odsustvo čija naknada iznosi 60% pune norme ili će koristiti godišnje odmore.

Reprezentativni sindikati upoznati su sa odlukom menadžmenta. Kako kažu i ranije se pribegavalo ovim merama u situaciji kada je zbog nedostatka sirovina proizvodnja morala da se redukuje.

Dragan Milovanović, iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže da postojeće rezerve ne smeju da se potroše kako nakon toga ne bi peć doveli u nezgodnu situaciju.

Na sastanku sa sindikatima dogovoreno je da radnici imaju mogućnost da odu na godišnji odmor ili na plaćeno odsustvo desetak ili petnest dana nakon koga bi spremno dočekali proizvodnju sa jednom visokom peći, objasnio je Milovanović.

Većina radnika odlučila je da ide na plaćeno odsustvo jer će, kako kažu, to kraće trajati nego minimalni odmor koji zakon predviđa.

Mnoge barže sa koksom i rudom zarobljene su ledom i nemoguće je da se dopreme do luke Smederevo. Kod mosta preko Dunava koji povezuje Smederevo i Kovin ledene sante prekrile su skoro 90% površine reke.

Izvor: RTS