Železara prestaje sa radom petog jula?


23. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencia Tanjug – Razmatra se mogućnost da druga visoka peć u Železari Smederevo 5. jula bude stavljena na tihi hod, potvrđeno je u Železari.

Kako je potvrđeno, takva mogućnost se razmatra jer nema plasmana i potražnje za proizvodima železare na međunarodnom tržištu.

Kako saznaje beogradski list Danas, Vlada nije obezbedila novac za sirovine zbog čega će peć i čeličana u Železari Smederevo prestati da rade do 5. jula. Taj list dodaje da se i broj zaposlenih na plaćenom odsustvu ovih dana povećao sa na 4.500.

U fabrici ukupno radi 5.500 ljudi, a smederevska Železara još od prošle godine na režimu smanjenog kapaciteta.

Krajem januara Vlada je potpisala ugovor sa američkom kompanijom Ju-Es stil o preuzimanju železare za jedan dolar.

Vlada se tada obavezala da će što je pre moguće pronaći strateškog partnera i spasiti fabriku od propadanja, ali se ni posle pet meseci to nije dogodilo. Nov razvoj situacije potvrđuje da je dalja proizvodnja u železari, koja je nekada važila za jednu od boljih fabrika u Srbiji, pod velikim znakom pitanja.

Vlada Srbije produžila je, početkom juna, drugi put rok za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, tako da zainteresovane kompanije mogu da dostave obavezujuće ponude do 10. septembra.

Železara Smederevo imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 procenata udela u izvozu.