Železara očekuje kinesku HBIS grupu


11.oktobar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Član Nadzornog odbora “Železare Smederevo” Bojan Bojković veruje da će biti realizovano partnerstvo sa kineskom kompanijom “Hebei Iron and Steel” (HBIS grupa).

– Siguran sam, kako idu pregovori, a i kakva je želja i naša i našeg partnera, da će se to i ostvariti – rekao je Bojković na TV Pink.

Reč je, kako kaže, o drugoj čeličani na svetu, ali finansijski najzdravijoj, što znači da ima ogroman novac i za investicije.

Bojković je naveo HBIS grupa proizvodi čelik samo u Kini i da su njeni planovi globalizacija, te da je smederevskoj “Železari” velika čast što je jedna takva kompanija zainteresovana za nju, budući da će sa sobom doneti investicije od 300 miliona dolara. To će, dodao je, dovesti do toga da “Železara Smederevo” postane dugoročno profitabilna.

Puštanje u pogon i druge peći u toj fabrici, prema njegovim rečima, dovešće do proizvodnje novih 75.000 tona čelika, koji će biti prodat na tržištu, a što će iznositi jedan odsto BDP.

Bojković ističe da je isključivo zaslugom i upornošću premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovoj podršci “Železari” od fabrike koja je bila potpuno devastirana uspela da sada proizvodi 90.000 tona, a sada i dodatnih 75.000 tona.

Uz napomenu da je cena čelika drastično pala u Evropi u poslednjih nekoliko meseci, Bajković je rekao da železara trenutno nije na pozitivnoj nuli, ali da očekuje da to bude najkasnije do kraja godine.

– Sada smo u poziciji da nismo baš na pozitivnoj nuli, možda imamo manji minus, koji je tri puta manji nego što “Železara” daje u budžet. I plate i svi troškovi se isplaćuju iz trenutnog obrtnog kapitala, potpomognut kapitalom “HPK engineering” – rekao je Bojković i dodao da građane od 1. februara “Železara Smederevo” ne košta nijedan dinar, a da su sredstva koja ima dovoljna za poslovanje i redovnu isplatu plata.