Železara nije ispunila proizvodni plan jer nema novca


19. septembar 2013. PRIVREDA – Izvor: Novosti – Železara Smederevo, zbog teškoća oko kredita i nabavke sirovina iz uvoza, ovog leta nije ispunila proizvodni plan. Dosad je obezbeđeno više od 60 miliona evra za proizvodnju na Visokoj peći 2, koja bi u septembru trebalo da proizvodi punim kapacitetom od oko 70.000 tona mesečno.

Protekla tri meseca Železara, koja je krajem aprila počela da radi posle devetomesečne pauze, radila je u otežanim uslovima. Razlog su teškoće oko obezbeđivanja novca za kontinuiranu proizvodnju, zbog čega je Visoka peć 2 proizvodila 48.000 tona mesečno, umesto planiranih 70.000.

Kako saznaju „Novosti“, Železara je do sada obezbedila 66 miliona evra iz kredita za proizvodnju do kraja godine. Takođe, za 42 miliona evra obezbeđeni su akreditivi za odloženo plaćanje sirovina dobavljačima i to na period od 90 dana. Ugovori sa dobavljačima sirovina potpisani su na duži vremenski period, i to po cenama nižim nego od onih koje su plaćane u prethodnom periodu. Ovo će značiti mnogo, kažu ovde, jer su sirovine dosad plaćane avansno.

Da li će septembarski plan biti ispoštovan, nije bilo moguće i proveriti kod menadžmenta Železare, gde je „Novostima“ rečeno da „trenutno nisu u mogućnosti da odgovore na naša pitanja“ o proizvodnji do kraja godine.

Svi gotovi proizvodi isporučeni su kupcima u skladu sa potpisanim ugovorima, pa je time domaće tržište u potpunosti snabdeveno čelikom, a ostatak proizvoda je izvezen, tvrde u čeličani. Na poslu je svih 5.000 radnika.