Zbog Železare robna razmena Srbije i Italije niža za 12,2 odsto


12. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije i Italije u prva četiri meseca ove godine manja je za oko 12,2 odsto, nego u istom periodu prošle godine i to najviše zbog smanjenja rada Železare Smederevo, izjavio je danas potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

U tom periodu zabeležen je pad izvoza iz Srbije u Italiju za 28 odsto, što je posledica slabijeg rada Železare u Smederevu i manjeg izvoza proizvoda crne metalurgije u tu evropsku zemlju, rekao je Vesović i naveo da je uvoz iz Italije u Srbiju u prva četiri meseca veći za 2,8 odsto.

“Pokrivenost uvoza izvozom je oko 65 odsto što je i dalje iznad evropskog proseka, ali manje od onog što je uobičajeno u ekonomskim odnosima Srbije i Italije. Imamo zabrinjavajući trend koji delimo sa svim ostalim zemljama sveta i to je u kontekstu početka ove godine i malo lošijih privrednih rezultata Srbije, ali i Italije”, rekao je Vesović na poslovnom susretu italijanskih i srpskih privrednika ”Prezentacija privrednih i investicionih mogućnosti u Srbiji.”