“Zbog Železare grlom u jagode”


01. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Beta – Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da nije dobra odluka Vlade Srbije da se od iduće nedelje pusti u rad velika peć u Železari Smederevo.

Prema njegovim rečima, to će samo stvariti nove gubitke.

“Odluka da se ponovo pusti u rad velika peć u smederevskoj železari znači krenuti ‘grlom u jagode’, jer ne znamo koliko i po kojoj ceni će moći da se prodaju limovi, a čija je cene u odnosu na onu kada je otišao Ju es stil i do 20 odsto niža”, kazao je on agenciji Beta.

Prema rečima Kovačevića, u poslednjoj godini rada u Železari, Ju es stil je imao i po pola miliona dnevno gubitke, a ponovnim puštanjem u rad ti gubici će biti i veći.

“Da smo samo ostali na plaćanju 5.000 radnika sa 60 odsto to bi bilo nekih tri miliona evra mesečno i to bi bilo mnogo razumnije”, dodao je on.

Kovačević je naglasio i da će odlukom o puštanju u rad visoke peći i pravljenjem novih gubitaka, biti još teže naći strateškog partnera za Železaru Smederevo.

“Kod nas, nažalost, nema transparentnog rada i mi ne znamo šta Vlada radi. Vlada olako troši pare poreskih obvenzika i ovo je jedan od takvih primera”, kazao je on.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će Železara Smederevo početi da radi u ponedeljak, 4. marta, pripremajući se za paljenje jedne visoke peći, a ta odluka je doneta nakon isteka tendera za strateškog partnera za Železaru, na koji ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu.