Zbog bahate kume sa pola licence haos u Gimnaziji


09. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – U Gimnaziji Smederevo ni danas nije bilo nastave zbog odluke Učeničkog parlamenta da đaci ne prisustvuju časovima. Kolektiv škole, zbog kulminacije događaja od momenta uvođenja prinudne uprave, zahteva neopozivu ostavku vršioca dužnosti direktora Radmile Trajković. Štrajkački odbor, kome je pristupilo 60 profesora, saopštava da je od trenutka stupanja na dužnost vršilac dužnosti direktora pokazala „potpunu nesposobnost za obavljanje ove funkcije i više puta kršila svoja ovlašćenja predviđena zakonskim, ali i moralnim načelima“.
-Ima 19 tačaka koje navodimo u obrazloženju i očekujemo od prosvetne inspekcije da postupi po prijavama koje ćemo proslediti – rekao je u ime Štrajkačkog odbor profesor Dejan Spasić.

Među razlozima za smenu navodi se, između ostalog, da je Radmila Trajković prekršila Zakon o sprečavanju korupcije činjenicom da je kao član Školskog odbora glasala za razrešenje direktora Milutina Vučkovića, da bi potom prihvatila postavljenje na funkciju vršioca dužnosti. Takođe, ona je kao član Školskog odbora glasala protiv usvajanja Školskog razvojnog plana, što je navedeno kao propust u radu razrešenog direktora, da bi sada izjavila kako joj to nije na listi prioriteta, iako ima obavezu da taj nedostatak otkloni. Time, navodi se, „pokazuje da ne razume ili da nije upoznata sa dužnostima koje treba da obavlja, niti da su joj ciljevi otklanjanje uočenih nedostataka i bolje funkcionisanje škole“. Među razlozima za smenu kolektiv navodi i činjenicu da nije uspela da organizuje normalno funkcionisanje nastave, niti obezbedi adekvatnu nadoknadu za časove koji nisu održani, jer su dve koleginice zbog izloženosti stresu morale da odu na bolovanje.
-Nije na vreme organizovala dežurstvo nastavnika, čime se ugrožava bezbednost svih učenika. Radmila Trajković je nekoliko puta telefonom pozivala pojedine zaposlene i na različite načine vršila pritiske na njih. Takođe, obmanula je javnost kada je izjavila da su zaposleni u Gimnaziji trpeli višedecenijsku diktaturu i mobing direktora Milutina Vučkovića, kao i da se plaše da javno istupe protiv njega, te da su povodljivi, čime vređa integritet svakog zaposlenog i svesno ne govori istinu. Nekolegijalnim ponašanjem proizvela je krajnje osetljivu i izrazito napetu atmosferu u školi, ona ne uspostavlja normalnu komunikaciju sa zaposlenima, kao ni sa učenicima i obraća im se nekolegijalno i ucenjivački – navodi se u saopštenju.

Podvučeno je da je na to mesto Radmila Trajković postavljena „političkim vezama, jer se drugačije ne može objasniti činjenica da je bila član razrešenog Školskog odbora koji, kako je navela inspekcija, nije radio po zakonu“. Ne manje važna je i činjenica da je „reč o članu kolektiva sa najmanje radnog iskustva u obrazovanju, te da nema položen stručni ispit za licencu, koji veći deo profesora poseduje“. Ističu da ne uživa podršku gotovo nijednog člana kolektiva.
-Na jednom od prošlih sastanaka, na moj predlog, usvojeno je da naš jedini preostali zahtev, zbog kojeg ostajemo u štrajku, bude da vršilac dužnosti podnese ostavku i na njeno mesto bude imenovan neko koga predloži ovaj štrajkački odbor, a da to nisam ja. Moje razrešenje više ne postavljamo kao uslov. To je preneto i predstavnicima ministarstva na prošlonedeljnom sastanku – rekao je obraćajući se medijima bivši direktor Milutin Vučković.
Naglasio je da od septembra prošle godine, od kada su počela dešavanja koja su dovela do uvođenje prinudne uprave, niko iz lokalne samouprave nije pokazao nikakav interes za saradnjom.
-Niko nikada me nije pozvao, ni predsednik Skupštine, ni zamenik gradonačelnika, niti načelnik Gradske uprave, niti član Gradskog veća… Nikakv interes za saradnjom u poslednjih šest meseci nije pokazan – naveo je Vučković.
Zaposleni podvlače da su otvoreni za dijalog i pozivaju učenike da se vrate u školske klupe, kako bi rad škole bio odblokiran i nastava mogla da se odvija uz poštovanje zakonskog minimuma.