Zašto nam deca umiru na treninzima


05. april 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Dva mlada života u protekla tri dana odnelo je nepravilno bavljenje sportom! Nemanja Kocić iz Vranja (18) umro je dok je dizao tegove, a dva dana kasnije Lazar Simijonović iz Smedereva (17) preminuo je posle treninga u veslačkom klubu.

U prvom slučaju nesrećni mladić uopšte nije prošao zdravstevni pregled koji bi potvrdio da sme da diže veliki teret, dok je mladi veslač redovno išao na kontrole, ali očigledno da sa njegovim zdravljem nešto nije bilo u redu.

Fitnes instruktori kažu da ne mogu da kontrolišu svoje klijente, a lekari da vežbanje bez prethodnog pregleda povećava rizik od naprasne smrti. Često se potvrde o zdravlju sportista i rekreativaca daju bez ikakvog pregleda, čisto da se ispoštuje forma.

U Zavodu za sport i medicinu sporta tvrde da su za zdravlje mladih sportista odgovorni roditelji, klubovi, ali i fitnes treneri.

– Roditelji i treneri pre svih treba da vode računa da im deca ne budu izložena napornim treninzima, a da pre toga nisu utvrdili njihovu zdravstvenu sposobnost. Odgovornost je velika i na instruktorima u teretanama koji po pravilu ne bi trebalo da prime decu u svoj centar a da nisu obavila proveru zdravstvene sposobnosti – naglašava Jasminko Pozderac, direktor Zavoda.

On kaže da su nekada i lične ambicije sportista krive za prikrivanje zdravstvenih problema, kao i uzimanje neproverenih suplemenata.

Uzrok smrti dva nesrećna mladića može se dati tek nakon sudskomedicinskog veštačenja, ali se obavljanjem redovnih zdravstvenih pregleda, kaže Pozderac, smanjuje rizik od naprasne smrti.

– Mi koji radimo u Zavodu, nastojimo da primenjujemo pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima. Kadrovski, opremom i prostorom ispunjavamo sve uslove za obavljanje zdravstvenih pregleda i funkcionalnih testiranja, ali nažalost dešavaju se nesrećni slučajevi – kaže Pozderac.

On tvrdi da se rutinskim lekarskim pregledom ne može ustanoviti upotreba stimulativnih sredstava.

– Obaveza je pre pregleda da se popuni sportskomedicinski upitnik koji sadrži i pitanja poput: “Da li ste upoznati sa zakonskim propisima o korišćenju zabranjenih supstanci u svrhu postizanja bolje sportske forme i rezultata?” Korisnik svojim potpisom potvrđuje da je dao tačan odgovor, tako da je odgovornost na njemu samom – ističe Pozderac.

Roditelji se plaše droge, nasilja, ulice… ali izgleda treba i da strahuju za život dece i kada ih puste na trening jer mere predostožnosti gotovo da ne postoje.

– Ne možemo da kontrolišemo klijente, pretpostavljamo da su zdravi svi koji dođu da vežbaju. Upozorimo ih da treba da se pregledaju, posebno starije. Oni nas i poslušaju, ali mladi… nema šanse. Osećaju da su jaki i zdravi. Leti svakodnevno nekome pozli jer se iscrpljuju, ne jedu pravilno, ne uzimaju dovoljno tečnosti – kaže Suzana Pavlica Nešić, menadžer u jednoj beogradskoj teretani i fitnes centru.
“Vežbajte na sopstvenu odgovornost”, piše na svakoj članskoj kartici Gradskog centra za fizičku kulturu “Stari DIF”.

– Upozoravamo ljude da su odgovorni za svoje zdravlje. Obavezno im kažemo da odu kod lekara i urade kardio i druge testove Dešavalo se da neki mladi prestanu da dolaze jer smo im dosadili sa upozorenjima – objašnjava Jelena Ristić Štefanec, profesor fizičke kulture i direktor “Starog DIF-a”.

Lazaru Simijonoviću (17), junioru Veslačkog kluba Smederevo, pozlilo je nakon treninga u četvrtak oko 21 sat. On je odmah prevezen u Urgentni centar, gde je stigao bez svesti i pulsa. Ni posle jednočasovne reanimacije, nisu uspeli da povrate mladog veslača.

– Bio je to običan kondicioni, trčanje obalom… Samo se u jednom momentu požalio drugovima da mu nije dobro i srušio se – vidno potreseni pričaju u smederevskom veslačkom klubu.

U Veslačkom klubu Smederevo kažu da je Lazar prošao sve preglede. Poslednji je imao pre nepunih mesec dana, 6. februara, na kojem nije pronađeno ništa što bi i izdaleka ukazivalo na zdravstvene probleme.
Lazar se prijavio i ove godine da nastupi na prvenstvu Srbije na ergometrima, veslačkim spravama koje simuliraju napore u čamcu. Takmičenje je održano 23. februara, a on je u poslednji čas otkazao učestvovanje. U klubu kažu da je, kako su čuli, „odustao zbog devojke“.

Zamenik javnog tužioca Aleksandar Kuzmanović naložio je obdukciju tela nesrećnog mladića. Podsetimo, pre bezmalo dve godine na sličan način, na istom mestu ugasio se još jedan mladi život. Nemanja Nešić, član VK Smederevo, reprezentativac, umro je tokom treninga u čamcu.