Zarade Smederevaca u prošlom mesecu 13 000 dinara niže


17. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Na poslednjoj sednici Skupštine grada, govoreći o rebalansu budžeta i investicijama koje gotovo svakodnevno stižu u naš grad, gradonačelnica Jasna Avramović iznela je podatak da je prosečna zarada Smederevaca u julu 49.779 dinara, što nas je svrstalo na 13. mesto liste lokalnih samouprava sa najvišim primanjima. Da situacija ni izbliza nije toliko sjajna, te da je ovaj tačan ststistički podatak (zlo)upotrebljen u političke svrhe, govori i činjenica da je prosečna zarada Smederevaca u prošlom mesecu bila čak 13.000 dinara niža, odnosno 36.121 dinar. Tajna drastičnog skoka statističkog proseka posledica je, kako saznajemo, razlike nastale zbog isplate regresa u smederevskoj železari, čija je visina bila oko 40.000 dinara.

-Uzorak za izvođenje podataka čine samo određena preduzeća. Jednu trećinu uzorka čine zaposleni u samo jednom od tih pravnih lica, koji su prošlog meseca primili regres, što je značajno doprinelo povećanju proseka – potvrdio je za naš portal Dragan Spasojević iz smederevskog odeljenja republičkog Zavoda za statistiku.

Objašnjava da su parametri koji se koriste uvek podjednaki i da izvođenje proseka može da varira iz meseca u mesec. Ipak, navodi, na listi pomenutih gradova, od 2010. godine Smederevo je u stalnom, realnom, padu.

-Pre pet godina, odnosno 2010. godine Smederevo je bilo na 20. mestu, a dve godine kasnije zabeležen je pad na 29. mesto. Najlošije je bilo 42. mesto u 2013-oj godini, dok je 2014-ta godina završena na 36-om mestu, od 50 lokalnih samouprava sa najvišim primanjima u Srbiji – kaže Spasojević.

Ni zvanični podaci Nacionalne službe za zapošljavanje ne idu u prilog stalnim tvrdnjama gradonačelnice o stotinama novozaposlenih u Smederevu. U julu ove godine na evidenciji smederevske filijale bilo je 9.037 nezaposlenih, što je za oko 300 lica manje nego početkom godine. Ipak, pre samo pet godina bilo je oko 2.000 manje nezaposlenih Smederevaca, dok je, primera radi, 2010-ta godina završena sa 6.990 nezaposlenih lica na evidenciji filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Da će broj radnih mesta biti u opadanju pokazuje i nedavno usvojen rebalans budžeta grada Smedereva. Njime je predviđeno da će se u gradsku kasu ove godine sliti 39,3 miliona dinara manje od prihoda od poreza na zarade.