Zanimljive činjenice o Nušićevim danima


15. april 2015. KULTURA – Prošetavši se sećanjem i dokumentovanim podacima kroz istorijat Nušićevih dana, koji gotovo svaki redovan posetilac našeg festivala i sam dobro pamti, nailazi se na znatan broj interesantnih činjenica, koje povezuju glumce, pozorišta, reditelje, nagrade…

Da podsetimo, festival „Nušićevi dani“ pokrenut je 1984. godine u Smederevu, s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je važan deo života (detinjstvo i mladost) proveo u Smederevu. Aktuelizovanje Nušića u našem vremenu ostvareno je, pre svega, pozorišnim predstavama, naučnim skupovima, tribinama, izložbama, izdavačkom delatnošću, specijalizovanim dečijim programima i uvođenjem nagrade za životno delo glumcu-komičaru.

 Od 1990. godine dodeljuje se Nušićeva nagrade za životno delo glumcu-komičaru.

 Godine 1991. u Smederevu je otkriven spomenik Branislavu Nušiću, rad mr Vlaste Filipovića, akademskog vajara.

 Od 1995. godine ustaljuje se Nagrada publike za glumačko ostvarenje.

 Iste godine započinju susreti škola koje nose ime Branislav Nušić.

 Festival je prvi put imao takmičarski karakter 2000. godine, a od 2004. festival kontinuirano dodeljuje Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija.

 Od 2007. godine ustaljuje se Nušićeva nagrada za najbolju predstavu na osnovu glasova publike.

 Godine 2011. ustanovljena je Nušićeva nagrada pozorišnom reditelju za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu koja se dodeljuje bijenalno.

 Godine 2014. ustanovljena je Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvaranje festivala po oceni stručnog žirija.

Prva predstava koju će festivalska publika videti na 32. „Nušićevim danima“ u Smederevu je predstava „Bajka o pozorištu“, Vladimira Đurđevića, u režiji Marka Misirače, koju će izvesti Zvezdara teatar, u ponedeljak 20. aprila.

Predstave ovog pozorišta su, posle Narodnog, najčešće proglašavane za najbolje na „Nušićevim danima“. Najpre je smederevska publika ocenila „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, u režiji Božidara Đurovića najboljom predstavom na 27. „Nušićevim danima“ 2010. godine. Tri je stručni žiri proglasio najboljim. Dve po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića: „Život u tesnim cipelama“, na 28. „Nušićevim danima“ 2011. godine i predstavu „Kumovi“, sledeće godine na 29. „Nušićevim danima“. Prošle godine najbolja predstava festivala bila je „Rođendan gospodina Nušića“ u režiji Nebojše Bradića.

Tihomir Stanić, koji igra jednu od glavnih uloga u „Bajci o pozorištu“, dva puta je na festivalu „Nušićevi dani“ proglašavan za najboljeg glumca večeri. Prvi put na 20. „Nušićevim danima“ za ulogu Tome Melentijevića u predstavi „Svet“ Branislava Nušića, koju je izvelo Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca, i drugi put, godinu dana kasnije, za ulogu Kralja Milana Obrenovića, u predstavi „Cvetovi zla“ Bratislava Petkovića, u izvođenju pozorišta Moderna garaža iz Beograda.

Na ovim „Nušićevim danima“, u utorak 21. aprila, videćemo još jednu „Ožalošćenu porodicu“ Branislava Nušića, koju je režirao Marko Manojlović u Ateljeu 212.

Za publiku uvek naročito interesantnu ulogu udovice Sarke oživeće Dubravka Mijatović. Posebno zanimljivo je da je Dubravka Mijatović dobila Nušićevu plaketu za glumačko ostvarenje večeri, upravo za ulogu Sarke u predstavi „Ožalošćena porodica“ u izvođenju Opere i teatra „Madlenianum“ iz Zemuna. Ta predstava proglašena je najboljom po oceni stručnog žirija na 26. „Nušićevim danima“ 2009. godine.

U ovoj „Ožalošćenoj porodici“ ulogu Miće Stanimirovića igra sve popularniji mladi glumac Dejan Dedić, koji je, zahvaljujući raskošnom glumačkom talentu i neiscrpnoj energiji, dobio plaketu za glumačko ostvarenje večeri za ulogu Spasoja Blagojevića u predstavi „Pokojnik“. Reč je o predstavi koja je na jubilarnim 30. „Nušićevim danima“ 2013. godine proglašena najboljom po oceni stručnog žirija. Izvedena je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Teatra „Bojan Stupica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a režirao ju je Vuk Torbica.

Među dobitnicima plakete za glumačko ostvarenje večeri u ovoj predstavi je i Ivan Jevtović, koji igra ulogu Trifuna Spasića. Jevtović je nagrađen Nušićevom plaketom za ulogu Dušana u predstavi Stevana Koprivice „Žaklina Bandeka“ Favi teatra iz Beograda na 23. „Nušićevim danima“ 2006. godine.

Na pola festivala, u sredu 22. aprila, publika će moći da pogleda još jednu predstavu po dramskom tekstu Vladimira Đurđevića, koja nosi naziv „Tri klase i gospođa Nušić“. Predstavu koju izvodi Beogradsko dramsko pozorište režirala je Milica Kralj, čija je predstava već jednom bivala nagrađena kao najbolja na „Nušićevim danima“. „Gospođu ministarku“ Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke 2006. godine, na 23. „Nušićevim danima“, stručni žiri je proglasio najboljom. Kasnije, pre dve godine na 30-tim „Nušićevim danima“ Milica Kralj je učestvovala sa predstavom „Svet“ Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Niša, kojoj je smederevska publika dala visoku ocenu – 4,05.

U predstavi „Tri klase i gospođa Nušić“, koja je svojevrsni omaž Branislavu Nušiću, glavnu ulogu Branislava Nušića igra Danijel Sič, koji je nagradu glumca večeri zavredio ulogom Đorđa Zdravkovića, u predstavi „U pola cene“ Stevana Koprivice, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta na 26. „Nušićevim danima“ 2009. godine.

Ove godine na „Nušićevim danima“ Radmila Živković, ovogodišnja laureatkinja Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, igra Pavku u „Narodnom poslaniku“ Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Saše Gabrića, u četvrtak 23. aprila.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru, koja je ustanovljena na festivalu „Nušićevi dani“ 1990. godine jedna je od najprestižnijih pozorišnih nagrada koja se dodeljuje glumcima u našoj zemlji. Radmila Živković je 26-ti Nušićev laureat. Predstava „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Jagoša Markovića, sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi, proglašena je na 21. „Nušićevim danima“ 2004. godine, od kada se i kontinuirano dodeljuje nagrada na festivalu, za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija. I Nušićev „Dr“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Jagoša Markovića, u kojoj je Radmila igrala Maru, na 26. „Nušićevim danima“ 2009. godine, sa veoma visokom ocenom smederevske publike – 4,80, poneo je Nušićevu nagradu za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike. Narodno pozorište u Beogradu je inače najnagrađivanije pozorište na „Nušićevim danima“. Dvostruki laureat je „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Želimira Oreškovića, na 24. „Nušićevim danima“, 2007. godine od kada i smederevska publika ima priliku da glasa za najbolju predstavu. Po oceni stručnog žirija najbolja predstava na 27. „Nušićevim danima“ bio je Nušićev „Pokojnik“, u režiji Egona Savina, 2010. godine.

I još jednom da se vratimo predstavi „Gospođa ministarka“, u kojoj je Radmila je za ulogu Živke“ dobila nagradu publike za glumačko ostvarenje večeri, plaketu sa likom Branislava Nušića.

U predstavi „Narodni poslanik“, koja je posle 44 godine ponovo na sceni nacionalnog teatra, igra još jedna dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru. U ulozi Spirinice pojavljuje se Olga Odanović, kojoj je ovo prestižno priznanje uručeno 2011. godine, a ulogu Spire igra Milenko Pavlov, koji je davne 1995. godine, na 12. „Nušićevim danima“, kada je i počela da se dodeljuje Nušićeva plaketa za glumačko ostvarenje večeri, bio među prvim njenim dobitnicima. Pripala mu je za ulogu Agatona u predstavi „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, takođe u izvođenju nacionalnog teatra.

Poslednje festivalske večeri, u petak 24. aprila, na ovogodišnjim „Nušićevim danima“, imamo priliku da vidimo na sceni još jedna dobitnicu Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru. U predstavi Zvezdara teatra „Veliki talas“, pisca Igora Amadeia, u režiji Nenada Gvozdenovića, glavnu ulogu igra Ljiljana Stjepanović, Nušićev laureat 2009. godine. U istoj predstavi igra i Tanja Bošković, koja se takođe, može pohvaliti da je dva puta do sada na festivalu „Nušićevi dani“ ostvarila uloge koje su joj donele Nušićevu plaketu za glumačko ostvarenje večeri. Najpre, kao Fema u „Pokondirenoj tikvi“ J. S. Popovića u izvođenju Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca na 23. „Nušićevim danima“ 2006. godine i dve godine kasnije, za ulogu Marije Kalić u predstavi Mirjane Bobić Mojsilović „Suze su O. K.“ Zvezdara teatra.

Jedan Nušićev laureat poznat je još od početka ove godine. Nagrada za životno delo glumcu komičaru, koja se sastoji od statuete Branislava Nušića, po kome i nosi naziv, i novčanog iznosa, biće uručena Radmili Živković na kraju festivala, u subotu 25. aprila. Te večeri biće uručene i ostale nagrade, stručnog žirija za najbolju predstavu i najbolje glumačko ostvarenje na festivalu. Publika u Smederevu svake večeri biraće najbolje glumačko ostvarenje i ocenjivati predstave u festivalskom programu. Nagrada za najbolju predstavu po oceni publike, takođe će biti uručena 25. aprila, dok će se Plakete za glumačko ostvarenje sa Nušićevim likom dodeljivati svake večeri posle prebrojavanja glasova publike u prostoru improvizovane kafane „Dardaneli“ u Holu Centra za kulturu Smederevo. Organizator festivala predvideo je i obezbedio interesantne nagrade za one gledaoce koji žele da učestvuju u nagradnoj igri, a koji su svoj glas poklonili upravo glumcu koji te večeri pobedi. Nagrade će im uručivati glumac, dobitnik Nušićeve plakete za glumačko ostvarenje večeri. Dobro došli na 32. „Nušićeve dane“ u Smederevu, koji se odvijaju pod sloganom „Nušić je sam život“.