Zaigrajte irski!


19. mart 2015. KULTURA – Povodom obeležavanja irskog praznika Sveti Patrik, Smederevci će 20. marta imati priliku da uživaju u izvođenju tradicionalnih irskih pesama i specifičnom irskom plesu. Koncert će početi u 20:00 h u Centru za kulturu Smederevo.

Smederevci će imati priliku da uživaju u koracima plesne trupe „Celtic Rhythm” koja drugi put nastupa u Smederevu. Takođe, doživljaj će upotpuniti i zvuci Nemanje Lilića, za klavirom, koji je i muzički direktor ansambla, zatim Ivane Jotić, koja je vokalni solista, Ane Maglice, na violini, Aleksandra Labusa na gitari, Stefana Kržića na mandolini i Pavla Medana, za perkusijama.

Trupa postoji od 2002. godine, a osnivač je Marko Mićić koji je i profesionalno igrao sa plesnim ansamblima Riverdance, The Spirit of Ireland i Dance of Desire iz Irske. Sastoje se od 10, kako kažu, odabranih i uigranih članova koji svake godine pohađaju različite seminare i učestvuju u međunarodnim takmičenjima kako bi unapredili kvalitet plesa. Nastupali su u mnogim gradovima u Srbiji, a najzapaženiji su koncerti u pozorištu Madlenianum.

Irski ples predstavlja nacionalni folklor Irske. Prvi put je predstavljen na Evroviziji 1994. godine u Dablinu, kada je plesna grupa Riverdance oduševila nastupom. U Srbiji postoje dve škole irskog plesa Celtic Rhythm i Erin’s Fiddle i obe su priznate od strane An Coimisiún le Rincí Gaelacha- Irske plesne asocijacije. Ove škole imaju licence i svake godine učestvuju na međunarodnim takmičenjima.