Zahtev za proširenje istrage u slučaju Interpol


30. decembar 2011. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Tužilaštvo u Smederevu podnelo je zahtev za proširenje istrage u slučaju “Interpol”, a prvookrivljenima je produžen pritvor za još 60 dana, izjavio je istražni sudija Osnovnog suda u Smederevu Dragan Rogan.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je zahtev za proširenje istrage protiv Novice Đurđevića (48) iz Vrbovca i Snežane Tuzlak (39) iz Smedereva, za krivično delo prevare, za novih 32 oštećenih u aferi “Interpol”.

Podnet je zahtev i za proširenje istrage protiv radnika gradske uprave V. D. (49) i M. B. (56), koji se terete za prevaru pomaganjem.

Prema rečima istražnog sudije, oni su pronalazili oštećene i dovodili ih u vezu s prvookrivljenima. Posle Nove godine, biće saslušani po zahtevu za proširenje istrage.

Prvookrivljenima je produžen pritvor za još dva meseca odlukom krivičnog veća ovog suda, na predlog istražnog sudije. U tom roku biće saslušani oštećeni, a za to vreme će MUP raditi na otkrivanju novih oštećenih, uglavnom, sa prostora Kosova i Metohije.

Prvookrivljeni se još brane ćutanjem, rekao je Rogan.

Krajem novembra, inspektori Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave u Smederevu uhapsili su Đurđevića i Snežanu Tuzlak, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela prevare i lažnog predstavljanja.

Đurđević se lažno predstavljao kao direktor Regionalnog centra Interpola za jugoistočnu Evropu, a Snežana Tuzlak kao direktor za područje Balkana i na taj način su više osoba naveli da pohađaju kurseve i polažu testove, jer su Interpolu, navodno, potrebni novi službenici u Srbiji.

Polaznici su plaćali po 200 evra da bi krenuli na kurs, a obećavano im je da će, nakon obuke i testiranja, imati prioritet kod zapošljavanja i da će im plate u Interpolu biti od 2.000 do 5.000 evra.

U toku “obuke” polaznici su snosili razne troškove za predavanja, testiranja, seminare i provere sposobnosti, tako da su pojedini oštećeni i za 3.500 evra.

Kursevi i testiranja održavani su u Smederevu, Soko Banji, Velikom Gradištu i Gračanici, saopštila je ranije policija.