Vučić: Železara nam gori pod nogama


04. septembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da rešenje za RTB Bor postoji, a da je ono što “gori pod nogama” Železara u Smederevu i Petrohemijski kompleks.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije kazao da je Srbija sada u boljoj poziciji i da zainteresovanih ponuđača za to preduzeće u restruktuiranju ima i iz Sjedinjenih Američkih država i iz Rusije.

On je dodao da Srbija traži garancije da nakon prodaje Železara neće biti zatvorena, a ljudi otpušteni.

Vučić je ponovio da će Srbija, ako treba, doplatiti da bi neko uzeo Železaru, kako radnici ne bi ostali bez posla, i istakao da, kada radi, ta firma učestvuje u punjenju budžeta sa 0,7 odsto.

Po njegovim rečima, za RTB Bor postoji drugo rešenje, odnosno da će morati da se pronađe strateški partner, kako bi se osposobio rudnik.

“To jeste preduzeće u restruktuiranju, ali mi mislimo da finansijski možemo da rešimo dobrim delom te probleme. Naš cilj je da do Nove godine završimo topionicu. Cilj je i da nađemo strateškog partnera za rudnik da bismo imali čime da punimo Cerovo, a država će da reši problem borske jame, Krivelja i rudnika Majdanpek”, kazao je Vučić.