Vučić: Za desetak dana konačan dogovor sa Esmarkom


29. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će razgovori sa predstavnicima kompanije Esmark o kupovini smederevske Železare biti nastavljeni početkom sledeće sedmice, te da očekuje da u narednih desetak dana bude postignut konačan dogovor.

“Verujem da, ne samo svi građani Smedereva i 5.000 zaposlenih, već cela Srbija to iščekuje, jer bi to bio važan korak napred. Mislim da smo napravili pomak i značajan korak napred u odnosu na tešku, gotovo bezizlaznu situaciju, u kojoj smo se našli pre nekoliko dana”, rekao je Vučić novinarima u Beču gde boravi u jednodnevnoj poseti.

Razgovori će se, kako je rekao, nastaviti narednih dana, a rukovodstva Srbije i kompanije Esmark će nastaviti razgovore u ponedeljak noć ili u utorak ujutru, po njegovom povratku iz Švedske.

“Očekujem da u narednih 10, 12 dana završimo sve. Mi smo već poslali pisma i dopis Briselu da očekujemo da nam uvaže jedno kratko produženje i mislim da u narednim danima treba očekivati kraj”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to je od velikog značaja za Srbiju. Premijer je dodao da kod nas obično postoji ta fama kako nešto dajemo nekome i da će neko da nas iskoristi i objasnio da nema šta da iskoristi, jer država plaća Železaru 10 do 15 miliona dolara mesečno.

Kako je rekao, mi tražimo garancije da bi ljudi ostali na svom poslu, bili zaposleni, tražimo garancije da se ne potroši sva naša sirovina koju imamo…

Vučić je rekao da ako bi dobili nekakve korporativne garancije u visini od nekoliko miliona ili desetina miliona evra, onda bi značilo da oni ulaze u taj posao da povećaju proizvodnju, da radi i druga visoka peć i da to bude najveća proizvodnja.