Vučić: EU se plaši kineske čeličane u Srbiji


14. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Aleksandar Vučić rekao je da će Vlada Srbije s kineskom kompanijom Hestil, budućim vlasnikom Železare Smederevo, morati da se bori da Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će toj fabrici omogućiti da posluje punim kapacitetom.

Hestil je najavio da će proizvodnju u Železari povećati na 2,1 milion tona godišnje, a za Srbiju bi, kako je Vučić rekao u intervjuu za beogradski nedeljenik NIN, bilo “fenomenalno da novi vlasnici Železare prošire kapacitet na 3,5 miliona tona”.

“Drugima je to problem, jer strahuju da će Smederevo s novim vlasnicima i cenom i kvalitetom pobediti Košice i mnoge druge čeličane iz EU. Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se i te kako plaši kineske”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sadašnja uprava Železare, holandska kompanija HPK inženjering, za tu fabriku je uradila koliko je to bilo moguće, smanjila je cenu sirovina i troškove proizvodnje, našla nove kupce, ali nije mogla da utiče na pad cena čelika.

Vučić je rekao da se još ne zna tačno koliki su gubici Železare, ali da bi oni bili veći da upravu nije preuzeo HPK inženjering, koji po ugovoru ima pravo na bonus, ali samo pod određenim uslovima.

“Pre nego utvrdimo da li i na koliki bonus imaju pravo, moramo da vidimo da li je HPK ispunio svoje obaveze iz ugovora”, objasnio je Vučić u intervjuu za NIN.