Vučić: 48 h za dogovor s Esmarkom


12. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: b92 – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u narednih 48 sati očekuje dogovor o Esmarku o dokapitalizaciji Železare Smederevo.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da će odluka o tome biti doneta u razgovoru posredstvom konferencijske veze između Vlade Srbije i Esmarka u Pitsburgu, gde će biti prisutan i srpski ministar finansija Dušan Vujović.

Vučić je, međutim, najavio da će u slučaju da pregovori s Esmarkom propadnu, država preuzeti punu kontrolu nad tom kompanijom i da će napraviti menadžment ugovor i angažovati stručne ljude koji će upravljati Železarom.

Namera je da se od tog preduzeća napravi kompaniju koja će uspešno poslovati i zadržati 5.000 radnih mesta.

Vučić je kazao da dodatnih ulaganja u železaru u tom slučaju neće biti.

Država je uložila sve što je mogla, rekao je premijer i dodao da je uveren da će biti dovoljno energije da se u Smederevu odnese pobeda.

Upitan šta je problem u pregovorima sa Esmarkom, premijer je objasnio da Srbija od te američke kompanije traži garancije da neće napustiti Srbiju nakon što potroši naše sirovine.

Vučić je rekao da MMF neće da dozvoli dodatno trošenje para iz budžeta, te da je sa evropskim komesarom Johanesom Hanom razgovarao o tome i da je evropski zvanični izrazio potpuno otvoreno da Srbiji pomogne na svaki način.

“Dakle, ta Železara je nama vraćena prazna i bez šanse za budućnost za jedan dolar. Ko god misli da može da napravi profit je dobrodošao. Mi pokušavao da to pitanje rešimo i borimo se danonoćno za smederevske radnike i sve građane Srbije”, rekao je Vučić.

Rekao je da ne želi više da sluša neverovatne priče kako tamo ima zlatnih poluga ili da je Lazar Krstić oštetio budžet.