“Vlast” na rođendan Branislava Nušića


03. oktobar 2014. KULTURA – Centar za kulturu Smederevo obeležiće 150. godišnjicu rođenja Branislava Nušića (8. oktobar 1864 – 19. januar 1938) izvođenjem predstave „Vlast“, koja je jedan od njegovih najpopularnijih komada. Nušić je neraskidivo povezan sa Smederevom u kome je proveo svoje detinjstvo i deo mladosti, a Smederevo se jednom od najvećih srpskih komediografa, odužuje već trideset i jednu godinu, pozorišnim festivalom „Nušićevi dani“, koji se tradicionalnio održava u aprilu. Ove godine, na sam dan njegovog rođenja, 8. oktobra, u Centru za kulturu Smederevo, Pozorište „Slavija“ iz Beograda, odigraće predstavu „Vlast“ u režiji Radoslava Zlatana Dorića. U predstavi igraju: Marko Marković, Radovan Miljanić, Vjera Mujović, Ivan Bekjarev, Milan Caci Mihailović, Jelica Sretenović i Desimir Stanojević.

Pisac i reditelj, Radoslav Zlatan Dorić, o predstavi: Nasmejao se Ben Akiba nad nemanima karijerizma, korupcije, lopovluka, šićardžijstva, slavoljublja i vlasti, do te mere aktuelnih, da malo slabiji poznavalac Nušićevog dela prosto ne može da veruje da je komedija „Vlast“ pisana davne 1938. godine.

Zaplet baziran na familiji kojoj se „posrećilo“ da joj zet bude izabran za ministra otvara Pandorinu kutiju ostrašćenih želja i ambicija. Što je manja zasluga, to je jača neutoljiva sila lične koristi i protekcije.

Pokušao sam da i ja dam odgovor na to prokleto pitanje – šta je to vlast, kako je mi shvatamo, danas i ovde?

Svako vreme ima svoj odgovor. Možda se pred tim pitanjem zaustavio i Nušić – možda zato nikad i nije završio „Vlast“.

Predstava počinje u 20.00 časova. Cena ulaznice je 500 dinara.
Rezervacije i prodaja na telefone 4624-815, 064/829-5308 – Milica Đukić i 064/829-5342 – Mirjana Petrović (Bilet servis).