Vlada nalazi rešenje za „Želvoz“


24. februar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Vlada Srbije našla je mogućnost da reši probleme tehnološkog viška i isplati otpremnine radnicima “Želvoza”, izjavio je Slavoljub Trifunović, predsednik samostalnog sindikata u fabrici.

Radnici smederevskog „Želvoza”, 15. januara ove godine nastavili protest koji je počeo blokadom Kovinskog mosta u novembru 2013. kada su sindikalne vođe istakle problem te fabrike u restrukturisanju, posebno odugovlačenje realizacije socijalnog programa.

Kada im je u novembru, na sastanku s predstavnicima vlade i gradonačelnikom Smedereva, obećano brzo rešenje svih problema s povezivanjem radnog staža, socijalnog programa, isplate otpremnina i zaostalih zarada od maja 2013, radnici su deblokirali most.

Kada se bez pomaka u rešavanju socijalnih pitanja ušlo u ovu godinu, radnici su 15. januara upali u gradsku skupštinu, u kojoj su spavali i iz koje je deo radnika odlazio na blokade drumskih i železničkih saobraćajnica, a deo je štrajkovao gladju u gradskoj skupštini.

U subotu je u telefonskom razgovoru savetnik predsednika Srbije Marko Đurić obavestio reprezentativne sindikate i gradonačelnicu Jasnu Avramović da je Vlada našla način da reši problem viška radnika i isplate otpremnina, potvrdio je Trifunović agenciji Beta.