Vila Obrenovića – istorija koja zadivljuje turiste


20. maj 2018. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Vila “Zlatni breg” kod Smedereva, nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović, danas je rezidencijalni objekat Vlade Srbije. Za posetioce je otvorena pre tri godine i do sada ju je obišlo gotovo 20.000 turista.

Najlepše smederevsko imanje, od izvesnog Turčina Muhameda, knez Miloš kupio je u vreme najveće slave, 1829. godine. Ubrzo je dao da se kao ukras zasadi 500 sadnica najboljih vrsta smederevske loze. Vinograd je i danas na padini ka Dunavu do koje stiže vetar s Karpata.

“Žao mi je samo što to nisu videle mnoge generacije, eto nama se pruža prilika jer odskoro je otvorena za javnost”, navodi Jagoda Nikašević iz Beograda.

Konak sa vinskim podrumom preuredila je i proširila kraljica Natalija. Leti bi se dvor izmeštao na Plavinac. Tu su organizovane posete zvaničnika, književne večeri i predstave.

Svi predmeti u vili su iz vremena dinastije.

Ljiljana Preković iz Beograda navodi da vila odiše skromnošću.

“Iznenadila me skromnost, jer sam na putovanjima išla i obilazila kojekakve dvorove po Evropi koji znamo već kakvi su, jel’, pa mi se valjda u toliko više ovo dopalo, jer ovo smo mi, zar ne?”, objašnjava Prekovićeva.

U velikom salonu se nalaze portreti svih članova dinastije i jedna zanimljiva sprava, automatofon, preteča džuboksa.

“Sada radimo na jednom projektu sa mađarskim ministarstvom turizma, znamo da je knez Mihailo Obrenović bio oženjen kneginjom Julijom Hunjadi, potomkinjom čuvenog Janjoša Hunjadija, tako da tu pokušavamo da neke veze zajedničke nađemo i da pravimo sa njihove strane neke izložbe”, objašnjava Goran Jovšić, v. d. direktora JP “Tvrđava”.

Svaki kutak vile “Zlatni breg” ima svoju priču, tako i kamen koji se zove binjektaš. Koristio ga je knez Miloš Obrenović prilikom penjanja na svog konja, jer mu je bilo ispod časti da ga podanici svaki put podižu.