„Vestvudu“ još dva meseca za odluku


14. januar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Britansko-austrijski fond „Vestvud“ (Westwood Financial Advisory) razmatra mogućnost investicije u smederevsku Železaru, tvrdi bečki ekonomski dnevnik „Virtšaftsblat“.

“Vestvud”, fond sa sedištem u Londonu i Beču namerava da investira do 450 miliona dolara u Železaru, a odluka o tome da li će u potpunosti ili kroz strateško partnerstvo sa srpskom vladom sprovesti ovu investiciju, biće doneta u naredna dva meseca.

Informacija o „Vestvudu“ je malo, ukazuje list, dodajući da se u Železari ne priča mnogo o mogućem investitoru.

Na svom sajtu se preduzeće prikazuje, kao i mnoga druga konsalting preduzeća, sa nadležnostima za analizu sektora u mnogim industrijskim oblastima.

„Vestvud“ želi, prema ranijim informacijama, da modernizuje postrojenje za galvanizaciju u Smederevu, čime bi ono moglo da postane dobavljač za “Fijat“, koji do sada nije bio zadovoljan kvalitetom isporučenih delova, te nije bilo nikakve saradnje.

„Virtšaftsblat“ podseća da u Železari trenutno radi oko 1.800 radnika, koji očekuju da Vlada aktivira bankarsku garanciju u visini od 30 miliona evra, kako bi bila nastavljena proizvodnja, jer Železara trenutno ima sirovine za 45 dana rada.

Sredinom decembra, saopšteno je da je Vlada sa „Vestvudom“ potpisala neobavezni memorandum o saradnji.