Veslanje: Smederevski juniori na Svetskom prvenstvu


12. avgust 2015. SPORT – Četverac Srbije osvojio je sedmo mesto na juniorskom prvenstvu sveta u Brazilu. U B finalu Zoran Rajić, Marko Ristić, Lazar Lazović i Nikola Cvijetić superiorno su doveslali do prvog mesta, odnosno sedme pozicije u generalnom plasmanu.

Na stazi u Laguni Rodrigo de Freitaš pored Rio de Žaneira, gde će naredne godine biti održana olimpijska regata, srpski četverac je u trci za plasman do 7. Do 12. Mesta trijumfovao ispred Austrije, evropskih prvaka Švajcaraca, Bugarske, Australije i Danske. Stazu do 2000 metara juniori Srbije izveslali su za 6:13,20 što je njihovo najbolje vreme na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Ovom trkom naša posada je pokazala da joj je mesto bilo u finalu. Nažalost, zbog najavljenog lošeg vremena organizatori su skratili šampionat za jedan Dan pa su naši veslači bili prinuđeni da u jednom danu veslaju repesaž i polufinale. Umor je bio glavni uzrok plasmana na četvrto mesto u polufinalu iako su posle 1500 metara bili na trećem mestu. U poslednjih 500 metara ponestalo je svežine i snage pa je tako izostao plasman u veliko finale.

Srpski četverac imao je u B finalu bolje vreme i do novih svetskih prvaka, Rumuna koji su do zlata stigli u vremenu 6:17,20. Drugo mesto pripalo je četvercu Engleske, a treće Nemcima.