Veliko interesovanje Smederevaca za statiranje u „Nemanjićima“


15.mart 2017. KULTURA – Izvor: RTS – Radio-televizija Srbije uskoro počinje snimanje serijala o Nemanjićima. U Smederevu, gde će se snimati deo serije, organizovana je audicija za statiste. Na prvom odabiru pojavilo se 450 Smederevaca.

Nakon prošlogodišnjeg obilaska Smederevske tvrđave i odluke da će se u njoj snimiti neki od kadrova za serijal Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina, pristupilo se i odabiru ljudi koji bi kao statisti učestvovali u ovom velikom nacionalnom projektu.

Od korpulentnih, malih i velikih, pa i cele porodice došle su na kasting. Od podneva do večeri organizatori audicije imali su malo odmora.

„Od 11 do 12 smo imali 150 ljudi, sada već imamo 300 ljudi“, objašnjava Vlada Vignjević iz organizacije audicije za statiste.

Urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić ističe da serija afirmiše najviše nacionalne, kulturne i društvene vrednosti, dok direktor RTS-a smatra da je ovaj posao veliki izazov za nacionalni servis.

„Hoćemo celu Srbiju da angažujemo u ovom projektu i da posle toga, kad završimo taj projekat, a završavaćemo ga dugo, zato što ja mislim da treba da radimo bar 100 epizoda o Nemanjićima, jer da neko drugi ima Nemanjiće, radio bi 300 epizoda“, smatra generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.

Serija o Nemanjićima radi se po scenariju Gordana Mihića, a režija je poverena Marku Marinkoviću.