Veliki broj neeksplodiranih raketa i bombi u Savi i Dunavu


18. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Od agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine, veliki broj neeksplodiranih avionskih bombi i raketa NATO nalazi se u Savi i Dunavu, a kod ostalih vodenih tokova, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama eksploziva u toku su izviđanja, izjavio je danas direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović.

Neeksplodirane avionske bombe i rakete nalaze se kod mosta Bogojevo – Erdut, mosta Bačka Palanka – Ilok, Novi Sad 1 uzvodno od mosta “Sloboda”, Novi Sad 2 nizvodno od železničkog mosta, Luka Pančevo, Dalekovod Ritopek 1 – Ivanovo, most Smederevo – Kovin, Luka Prahovo, Šabac, Obrenovac 1 u blizini Termoelektrane, Obrnovac 2 u blizini fabrike Barič, precizirao je Jovanović.

“Za ostale lokacije u vodenim tokovima Srbije, za koje se sumnja da su zagađene različitim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava, u toku je izviđanje radi preliminarne procene rizika”, rekao je Jovanović.

Sumnja se da se u Savi, na području sela Jamen, nalaze improvizovane minske naprave zaostale iz perioda ratnih sukoba 1991-1995. godine, dodao je Jovanović.

Nisu samo u pitanju neeksplodirana ubojita sredstva (NUS) iz NATO agresije, još ima zaostalih iz Drugog svetskog rata.

U Ðerdapskoj klisuri, na teritoriji Srbije u blizini Prahova, potpoljeni su 1944. godine ratni brodovi Nemačke sa protivbrodskim minama i drugim ubojitim sredstvima, objasnio je Jovanović.

“Na ovoj lokaciji je 2006. godine obavljeno izviđanje i utvrđeno da su tu potpljena 23 broda, a da se na četiri broda nalaze protivbrodske mine i druga NUS”, rekao Jovanović.

Jovanović je dodao da potpoljena nemačka flota u Ðerdapu “otežava plovidbu brodova tim delom Dunava i prestavljaju stalnu opasnost za ljude i životnu sredinu”.