Večeras predstava „Putujuće pozorište Šopalović“


10. mart 2017. KULTURA – Pozorište „Kreativni haos“ iz Smedereva izvešće na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo, u petak, 10 aprila, sa početkom u 20 sati predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“ prema drami Ljubomira Simovića, a u režiji Nevene Rakočević, reditelja „Kreativnog haosa“ i instruktora u Studiju glume Centra za kulturu .

Isti komad „Kreativni haos“ igrao je 2013. godine, a Nevena Rakočević je i tada preuzela na sebe rediteljski zadatak.

Ovoga puta „Putujuće pozorište Šopalović“ predstaviće se sa drugom glumačkom postavom, kao i sa drugačijim rediteljskim rešenjima i pristupom.

Predstava nas suočava sa pitanjem večne borbe umetnika za mesto sopstvenog izraza, prihvatanje i odobravanje. Takođe, postavlja pitanje granice između stvarnosti i umetnosti, realnosti i teatra; gde je ona i da li zaista postoji? Zašto teatar i glumci postoje? Koja je njihova svrha? Da li je upotrebna vrednost umetničkog dela jasna ili ostaje zauvek „zakopana” u raspravama koje samo pojedinci vode i razumeju. Pitanje lepote, kao etičke kategorije, ovde je jasno izraženo, kao i momenat u kome spoznajemo njen efekat na običnog, prostog čoveka. Rat, kao sveprisutno zlo koje vreba i smrt koja odglumljena ili stvarna više ne pravi razliku u razdiranju duše i uma, okolnosti su koje boje ovu predstavu, dajući joj svevremenost, jer možemo prepoznati savremena pitanja, ali i univerzalna rešenja.

Cena ulaznice je 150 dinara.

U predstavi igraju: Ivan Bajčić, Klara Lukovac, Nevena Martić, Stefan Nikolić, Uroš Pavlović, Miloš Živković, Milan Jelić, Milan Ranković, Jelena Stevanović, Relja Stojanović, Mia Protić, Ana Ilić, Anđelina Živković, Tamara Nikolić, Marija Kocić, Maša Pavlović, Natalia Stojković, Nađa Rakočević, Goran Rakočević, dečaci iz Studija glume Centra za kulturu. Za muuziku i šumove zadužen je bend „Čudesmo“, a majstor svetla je Nenad Đorđević.