Vatromet u Smederevu, varnice u Briselu


20. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Politika – Britanski premijer Dejvid Kameron je, uoči potpisivanja ugovora o privatizaciji „Železare Smederevo”, pozvao rukovodstvo „Hestila” da preuzme najveću englesku čeličanu „Tata stil”. Kinezi su, kako saznajemo, odbili ponudu britanskog premijera da, nakon povlačenja Indijaca, preuzmu englesku kompaniju.

„Ne znam da li ovo smem da kažem, ali jedan veliki evropski lider tražio je od ’Hestila’ da preuzme njihovu čeličanu koja je u problemima”, rekao je premijer Aleksandar Vučić na potpisivanju ugovora o privatizaciji železare. Dodao je da su Kinezi tu ponudu odbili rekavši da imaju poverenja u Srbiju.

Možda i zbog toga što su Kinezi u poslednji čas odgovorili negativno na ponudu koja je stigla iz Londona, ministar privrede Željko Sertić je, nakon potpisivanja ugovora, taj dokument podigao uvis i poljubio ga. I dok je iznad Smedereva sevao vatromet, na relaciji Beograd – Brisel sevnule su varnice.

Iako Evropska unija nema načina da spreči potpisivanje komercijalnog ugovora između dve kompanije, koje pri tom, i ne dolaze iz EU, o prodoru Kineza na Stari kontinent minulih dana se u Briselu ozbiljno razgovaralo.

Lideri zemalja članica EU sastali su se pre dva dana u Briselu da bi pritisli Kinu da smanji proizvodnju čelika. Kako saznajemo, delegacija iz Srbije nije prisustvovala ovom sastanku, iako su bili pozvani predstavnici mnogih zemalja sveta.