USS Srbija – šta ako odu Amerikanci


26. januar 2012. PRIVREDA – Sudbina američke kompanije Ju-Es stil Srbija još je neizvesna, ali gotovo je izvesno da će sadašnji američki vlasnici napustiti Smederevo.

Odluku da li će ostati ili otići, Amerikanci će, kako pišu Novosti, doneti poslednjeg dana januara.

Pojedini analitičari smatraju da Ju-Es stil verovatno neće trajno zatvoriti srpske pogone, najviše zbog toga što su troškovi za zaposlene daleko manji nego u Americi. Uz jeftiniju radnu snagu, adut je i položaj fabrike, koja je blizu evropskim i tržištima zemalja u razvoju.

S druge strane, ukoliko se kriza nastavi, Ju-Es stil će od svih svojih članica najpre zatvoriti upravo smederevsku Železaru.

U firmama koje sarađuju sa Ju-Es stilom kažu da im je železara tražila narudžbine za mart, kako bi procenila da li će imati dovoljno posla. Jedan od vlasnika preduzeća koje kupuje čelik od Ju-Es stila kaže da su Amerikanci pre nekoliko nedelja obećali da će poslovne partnere mesec dana ranije obavestiti o sudbini smederevske železare i da do sada nisu dobili nikakvu informaciju.

On navodi da se cena čelika lagano oporavlja, što Amerikacima ide naruku. U januaru je bila veća 10 evra po toni, u februaru se očekuje da bude viša 20 evra, a u martu se očekuje rast od još 30 evra, što je, ako se ostvare prognoze, rast od decembra veći od 10 odsto.

“Smederevo bi moglo kao 2009. godine da ugasi obe peći, a da nastave da rade valjaonice. Amerikancima ne ide u prilog da zatvore firmu jer to nije jeftino, treba platiti sve dobavljače, radnike, gašenje peći… Mada ni to ne vredi ako fabrika pravi gubitak, što je sada slučaj”, navodi poslovni partner smederevske kompanije.

Vlada Srbije je na sve moguće načine pokušala da pomogne američkoj firmi da nastavi rad. Kao jednom od najvećih srpskih izvoznika Srbija je ponudila najpovoljnije uslove poslovanja. Ipak, očigledno da Amerikancima ni to nije dovoljno. Predstavnici Vlade su prisustvovali brojnim pregovorima američke kompanije sa potencijalnim ulagačima. Do sada se, međutim, nije pojavio niko ko bi bio u mogućnosti da preuzme Železaru.

Ni ponuđeno smanjenje troškova na lokalnom, ali i na republičkom nivou, nije urodilo plodom. Gradsko veće Smedereva smanjilo je taksu sa 100 dinara na pola dinara po kvadratnom metru obale Dunava. Smanjena im je i eko-taksa, samo kako bi kompanija, od koje živi više od 5.000 porodica, nastavila proizvodnju i zadržala sve radnike.

U Ju-Es stilu ne kriju stav da je ova Vlada učinila sve što je mogla da im pomogne. Ipak, kako sami tvrde, imaju problema sa svetskom recesijom, koja je značajno uticala na tržište čelika i porudžbine kupaca. Ove probleme, ističu u američkoj kompaniji, trenutno ne mogu da reše.
Pomoć države – da, preuzimanje – ne

“Odlazak Ju es stila iz Smedereva predstavljao bi veliki udarac za privredu Srbije. To bi se odrazilo ne samo na dobavljače već i na kupce proizvoda Ju es stila u Srbiji. Stoga smatram da je izuzetno dobro što se i država uključila, što je spremna da pomogne kako bi američki partner ostao u Srbiji”, kaže Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Prema njenim rečima bilo bi sasvim u redu da se Vlada Srbije uključi u rešavanje tog gorućeg problema, jer je to uobičajena situacija u svetu. Potpredsednica PKS je kao primer navela pomoć američke države velikim kompanijama, prvenstveno automobilskoj industriji u uslovima ekonomske krize.

“Ako bi smederevska železara bila zatvorena posledice bi trpele brojne domaće kompanije. Naime, one više ne bi mogle da budu konkurentne sa svojim proizvodima na tržištu, jer bi morale da obezbede nove izvore snabdevanja, odnosno čelik bi morale da nabavljaju u inostranstvu. Time bi se povećali i njihovi troškovi nabavke i transporta što bi uticalo i na cenu njihovih proizvoda”, kaže ona.

Džagić naglašava da su sve čeličane na udaru ekonomske krize, pa tako i železara u Smederevu a usled globalne krize, koja se manifestuje padom investicija i smanjenjem tražnje za čelikom. Čeličane se suočavaju sa problemom visokih fiksnih troškova i padom proizvodnje usled pada tražnje što dovodi do gubitaka u poslovanju.

Ipak, naglašava Vidosava Džagić, povoljna okolnost je ta što su čeličane te koje se prve oporavljaju po okončanju krize pod uslovom da krizu prežive.

“Mislim da rešenje u kome bi država preuzela železaru u Smederevu nije najbolje, jer ako jedna moćna kompanija iz branše poput Ju es stila ne može da se izbori sa problemom veliko je pitanje kako i bi to pošlo za rukom državi”, zaključuje ona.

Izvor: b92, blic, danas, novosti