Uspeh učenika Ekonomske škole


02. novembar 2011. DRUŠTVO – Na zboru ugostiteljskih radnika Srbije, koji je održan u Kragujevcu pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i turizma, učenici smederevske Ekonomske škole osvojili su pet zlatnih i dve srebrne medalje. Poslastičari i barmeni osvojili su dve, a kuvari jednu zlatnu medalju. Konobari su osvojili srebrnu medalju za aranžiranje stola.

Na Roštiljijadi u Leskovcu, učenici Ekonomske škole osvojili ekipno treće mesto u pripremanju roštilja.

Na gastronomskoj fešti „Roštiljijada“, održanoj minulog vikenda u Leskovcu, maturanti Ekonomske škole, kulinarski tehničari Srđan Devečerski i Milan Zdravković osvojili su ekipno 3 mesto u pripremanju roštilja.

Da majstore za roštilj i Smederevo ima pokazali su učenici Ekonomske škole kulinarski tehničari Srđan Devečerski i Milan Zdravković i to baš u gastronomskoj meki, gde dolaze najbolje roštiljdžije u Srbiji, pa i šire. U pripremanju pljeskavice, ćevapa, a posebno vešalice, prevazišli su svoje kolege iz mnogih velikih strukovnih škola u državi, koji svoja znanja i veštine stiču u najprestižnijim restoranima svetskog glasa.

Ovoj dvojici maturanata veštinu kulinarstva već četvrtu godinu prenosi profesor gastronomije Vladimir Aleksić, kome ovo nije prvo učešće sa učenicima na roštiljijadi u Leskovcu. Za pripremu učenika za takmičenja u kulinarstvu potrebna je i velika podrška škole, lokalne samouprave, ali i svakodnevna obuka u pripremanju hrane. S obzirom na to da su generalno nedovoljna izdvajanja za obrazovanje, posebno se kuburi sa materijalom koji koriste učeniici tokom izvodjenja prakse za obrazovne profile ugostiteljstvo i kuvarstvo, u Ekonomskoj školi se ponose uspehom svojih učenika. Jedno takmičenje je prošlo, a sada treba misliti i na nastupajuće republičko takmičenje ugostiteljskih škola u Vrnjačkoj banji gde će kutlače ukrstiti najbolji među najboljima.

Izvor: Televizija Smederevo