Uskoro počinje proizvodnja u Železari


06. april 2013. PRIVREDA – Sirovine za zaduvavanje visoke peći u smederevskoj železari pristižu, pa se početak proizvodnje očekuje drugoj polovini aprila. Veliko interesovanje za prijem novih zaposlenih.

Početak proizvodnje u Železari Smederevo očekuje se u drugoj polovini aprila i to prvo u delu koji pripada primarnoj proizvodnji, rečeno je agenciji Beta u toj kompaniji.

“Sve pripremene radnje privode se kraju i obavljaju se bez zastoja i problema. Strateške sirovine za zaduvavanje visoke peći dva pristižu dinamikom i u količinama koje su predviđene planom proizvodnje”, navode u Železari.

Kako je rečeno, oglasi za prijem novih zaposlenih zatvoreni su 21. marta 2013. godine, ali se zbog izuzetno velikog interesovanja podaci još uvek analiziraju.

“Nakon tog posla, pristupiće se odabiru kandidata u skladu sa uslovima koji su traženi u oglasima”, kažu u smederevskoj Železari.

Prema podacima Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) na konkurs za 250 novih radnih mesta u Železari prijavilo se 6.000 ljudi, kandidati će biti odabrani do kraja meseca. U Železari radi 5.000 ljudi, a prema ranijim najavama ministra finansija Mlađana Dinkića, oni će do kraja meseca biti vraćeni na posao.

Dinkić je rekao i da je Fijat spreman da kupuje limove za automobile iz Železare, ne samo za fabriku u Kragujevcu, već i u Italiji, uz uslov da oni budu dobrog kvaliteta i konkurentne cene. On je dodao da se pregovara sa proizvođačima rude gvožđa i koksa da finansiraju izgradnju linije za proizvodnju limova za auto-industriju.

Dinkić je ocenio i da po sadašnjim cenama koje je vlada ugovorila za pokretanje proizvodnje u Železari, gubitak će iznositi najviše 20 miliona evra i to je nivo godišnjih gubitaka Jata.

Smederevska železara je od januara 2012. godine u vlasništvu Vlade Srbije, kada je preuzeta od američke kompanije “Ju es stil”.

“Ju es stil” je 2003. kupio železaru, dotadašnji “Sartid”, za 23 miliona dolara, a pre godinu dana se povukao zbog gubitaka. Prva pošiljka koksa iz Mađarske, u skladu sa planom Vlade Srbije za pokretanje proizvodnje, stigla je krajem marta. U smederevsku luku stiglo je 2.320 tona koksa što je dovoljno za proizvodnju 117.000 tona čeličnih ploča – “slabova”.

Izvor: Beta, RTS