Uskoro 30. Nušićevi dani


21. mart 2013. KULTURA – «Nušićeva ljubav prema pozorištu i dramskoj umetnosti mnogima je bila često nerazumljiva. Nasledna osobina nije, jer su Nušićevi roditelji, a još više preci, bili od svega toga vrlo daleko. Rođen u jednoj čvrstoj trgovačkoj kući punoj patrijarhalnosti, kao sin čoveka koji je trgovac na berzi, nije mogao dobiti nadahnuće, kao književnik, ni ljubav prema književnom stvaranju.
Često sam ga pitao otkud kod njega ta ogromna izdržljivost i istrajnost u toj ljubavi, pored svih muka i nevolja, koje je otuda imao?
– Ta… đavo bi ga znao, odgovarao je, ja sve mislim da je tome kriv onaj Dimić, što je dovodio svoju trupu i igrao u Smederevu, kad sam ja bio mali… Možda grešim, ali tako mi se čini…
Znaš, za svu decu, malu i veliku, bez obzira na godine, onaj miris na obojeno platno, mastike, šminku, sve to opija… Pa zamisli: triko u ono vreme… paževi… Kakvi su da su, onda je to bilo opijajuće… Ali, ipak je Dimić kriv!»
Milivoj Predić: „Nušić u pričama“

Jubilarni 30. «Nušićevi dani» u Smederevu počinju 11. i trajaće do 26. aprila 2013. godine.

Pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala su Grad Smederevo i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator je smederevski Centar za kulturu.

«U susret 30. Nušićevim danima» naziv je dela programa ovogodišnje manifestacije koja počinje 11. i trajaće do 13. aprila.

Za 11. april u Velikoj dvorani Centra za kulturu, sa početkom u 20 časova, najavljena je predstava «Kafanica, sudnica, ludnica» u izvođenju članova Gradskog pozorišta Abrašević iz Valjeva.

Sledećeg dana, 12. aprila u podne, glumci smederevskog PATOS-a igraće predstavu za decu i odrasle Duška Radovića «Kapetan Džon Piplfoks».

Istog dana, u 20 časova, Akademsko pozorište «Promena» iz Novog Sada odigraće «Liliku» Dragoslava Mihailovića u Koncertnoj dvorani.

Ljubitelji pozorišta će reprizu ove predstave moći da pogledaju u istom, večernjem terminu i sutradan, 13. aprila.

Pretfestivalski program 30. «Nušićevih dana» počinje 15. i trajaće do 18. aprila ove godine.

Program svečanog otvaranja odvijaće se na platou ispred Centra za kulturu i počeće u 19 časova polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću.

Nakon toga, u Galeriji Centra za kulturu sledi otvaranje izložbe kolaža Verice Milošević pod nazivom „Milena Lenka i Žanka u mom snu“.

Jubilarne 30. „Nušićeve dane“ će 15. aprila u 20 časova svečano otvoriti gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović u Velikoj dvorani Centra za kulturu.

Sledi Kabaretsko veče sa glumicom Ljiljanom Stjepanović, dobitnicom Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru za 2009. godinu.

„Urnebesna tragedija“ naziv je komada Dušana Kovačevića koji će za smederevsku publiku 16. aprila u 20 časova u velikoj dvorani Centra za kulturu odigrati glumci Opštinskog amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića.

Dramska sekcija Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad „Živimo zajedno“ iz Beograda će 17. aprila u Bioskopskoj dvorani Centra za kulturu, sa početkom u 18 časova odigrati Nušićevog „Analfabetu“, pozorišnu predtavu u jednom činu.

Iste večeri, u 20 časova, u Velikoj dvorani, glumci Amaterskog pozorišta iz Krnjeva predstaviće se smederevskoj publici predstavom „Ljubav na seoski način“ Dušana Savkovića.

18. aprila u prepodnevnim terminima od 11 i 13 sati, u Velikoj dvorani biće odigrana predstava za decu pod nazivom „Pinokio“ u izvođenju Beogradskog Pan teatra.

Toga dana u 20 časova, članovi Račanskog pozorišta Kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače Kragujevačke igraju „Gospođu ministarku“ u Velikoj dvorani.

Festivalski program ovogodišnjih Nušićevih dana odvijaće se od 19. do 26. aprila i svečano će ga otvoriti dramski pisac Dušan Kovačević 19. aprila u 20 časova u Velikoj dvorani Centra za kuturu. Nakon otvaranja sledi prestava „Sumnjivo lice“. Igraju glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Nušićev komad „Svet“ na repertoaru je 20. aprila u 20 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu. Predstavu će izvesti glumci Narodnog pozorišta iz Niša.

U nedelju, 21. aprila u istom terminu i u istoj sali, pozorišna publika biće u prilici da pogleda predstavu „Čorba od kanarinca“ Miloša Radovića, a odglumiće je članovi beogradskog Zvezdara teatra.

„Narodni poslanik“ biće izveden 22. aprila u 20 sati. U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta iz Užica.

Članovi Produkcije Fakulteta dramskih umetnosti i Scene „Bojan Stupica“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, 23. aprila odigraće Nušićevog „Pokojnika“ u Velikoj dvorani sa početkom u 20 časova.

Narednog dana, 24. aprila u 20 sati, na programu je komad „Sokin i Bosina“ u režiji Juga Radivojevića. Igraju glumci Zvezdara teatra iz Beograda, a 25. aprila, u istom terminu, u Velikoj sali centra za kulturu Šabačko pozorište igra komad Željka Hubača „Otmica i vaznesenje Julijane K“.

Poslednjeg dana ovogodišnjeg Festivala, 26. aprila u 20 časova u Velikoj sali biće održan svečani program dodele nagrada: dodela Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru Gorici Popović, dramskom umetniku iz Beograda, zatim svečana dodela Nušićeve statuete pozorišnom reditelju Jugu Radivojeviću za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu, dodela Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni Stručnog žirija, a biće uručena i Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike.

Na kraju, predstavljamo komad koji će otvoriti program nazvan „U susret 30. Nušićevim danima“.

Reč je o satiričnom kabareu „Kafanica sudnica, ludnica“ Brane Crnčevića u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića, u kojoj igraju Branka Antonić, Goranka Kalember Lućić, Ljubivoje Bube Marković, Božidar Milić i drugi…

Reč je o potpuno izgubljenom i zaboravljenom pozorišnom tekstu, a pre 35 godina uz velike uspehe igranom u Ateljeu 212. Pitanja koja predstava postavlja su zapravo stalna – šta je ono što nas večno sukobljava na ovim balkanskim podnebljima, kako je demokratsko odrastanje veoma dugo i često komično…

Ovaj komad gradi spone između farse i vodvilja, aforističnog i politički angažovanog pozorišta.

Sam autor B. Crnčević davno je rekao da predstavu ne bi mogao svrstati ni u jedan žanr i da mu ona liči na „jedan divni kalambur, na javnu glumačku žurku“.

Podsećamo, predstavu će izvesti Gradsko pozorište „Abrašević“ iz Valjeva a na repertoaru će biti 11. aprila u 20 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu.

Izvor: smederevo.org.rs