Uručeni ključevi za izbegle


20. oktobar 2011. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – U Smederevu su uručeni ključevi korisnicima pet montažnih kuća sagrađenih u okviru projekta Evropske unije “Podrška izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji”.
Nakon predaje ključeva, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Komesarijata za izbeglice, organizacija HELP i UNHCR i grada Smedereva posetili su neke od porodica kojima je u okviru istog projekta isporučen građevinski materijal za završetak ili adaptaciju stambenih objekata.

Član Gradskog veća Vesna Jeremić Dragojević je rekla da je iz IPA programa, pored izgradnje pet montažnih kuća, stiglo i 24 paketa građevinskog materijala i 41 paket za ekonomsko osnaživanje. Od svih tih projekata, 20 odsto je pripalo lokalnom stanovništvu.

Pored poboljšanja stambenih uslova izbeglih, interno raseljenih i lokalnog socijalno ugroženog stanovništva, projektom je u Smederevu podržano i osnivanje ili razvoj 41 malog preduzeća.

Projekat je finansirala Evropska unija, a realizovala nemačka nevladina organizacija HELP, u saradnji sa gradom Smederevom, Komesarijatom za izbeglice i UNHCR-om.

Ovaj projekat se realizuje u pet gradova u Srbiji i donacija Evropske unije za ovaj projekat iznosi približno milion evra. Vrednost projekta u Smederevu je više od 240.000 evra, pri čemu je grad Smederevo učestvovao sa 63.500 evra.