UNS: Jasna Avramović krši slobodu javnog informisanja


16. januar 2015. DRUŠTVO – Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje protiv ponovnog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i diskriminacije medija koje u Smederevu vrše gradske vlasti i traži od njih da sa tom praksom prestanu. Kako su za UNS naveli dopisnici “Večernjih novosti”, “Politike”, “Blica”, “Bete”, i “Informera” iz ovog grada, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović nastavlja sa praksom nepozivanja dopisnika beogradskih redakcija na događaje koje organizuje lokalna samouprava.

“Poslednji u nizu primera je predstavljanje programa “Teatra u tvrđavi”, koji će biti organizovan u julu, a o kojem je govorio selektor festivala Radoslav Pavlović. Na predstavljanje programa, organizovano u kancelariji zamenika gradonačelnika, u prostorijama Gradske uprave, nisu pozvani dopisnici ‘Večernjih novosti’ ‘Politike’, ‘Blica’, ‘Bete’, i ‘Informera’, već samo predstavnici tri lokalna medija (TVSD, RTVSD i nedeljnik ‘Naše novine’)”, naveli su dopisnici u pismu UNS-u.

UNS je zabrinut je zbog kršenja zagarantovanih prava na slobodu informisanja u Smederevu.

UNS podseća da se, po Zakonu o javnom informisanju i medijima,“sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”, kao i da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

Gradonačelnica Smedereva više puta je kršila slobodu javnog informisanja tako što nije omogućila dopisnicima da dobiju odgovore na pitanja od interesa za javnost, zbog čega joj je UNS nekoliko puta skretao pažnju da je nedopustivo da na konferencije za novinare ili sednice Skupštine grada poziva samo određene novinare, po svom nahođenju.