Uhapšeni zbog nelegalne trgovine mineralnim đubrivom


04. jul 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Policija u Smederevu lišila je slobode i zadržala do 48 sati Pericu S. iz Osipaonice i Dubravku Č. iz Krnjeva, zbog osnovane sumnje da su primili mito, kao i Mališu M. iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je davao mito direktorima zemljoradničkih zadruga, kako bi njegovo preduzeće nelegalno trgovalo regresiranim mineralnim đubrivom.

Time je budžet Srbije oštećen za 35 miliona dinara, saopštila je smederevska Policijska uprava.

Osnovano se sumnja da su Mališa M. i Dragan M. (koji se već nalazi u istražnom pritvoru zbog istrage koju vodi Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu), kao odgovorna lica preduzeća “Agro Forum” izvršili više krivičnih dela davanje mita.

Oni su, kako se navodi, direktorima zemljoradničkih zadruga “Budućnost”, “Đorđe Savić” i “Krnjevo”, tokom aprila 2010. godine dali novac u iznosu od po 100.000 dinara kako bi neovlašćeno, u ime zemljoradničkih zadruga u kojima su direktori i odgovorna lica, od preduzeća HIP Azotara Pančevo naručili regresirano mineralno đubrivo u količini od 1.000 tona, po uredbi Vlade Srbije od decembra 2009. godine.

Međutim, po naručivanju đubriva, direktori ovih zadruga su falsifikovali dokumentaciju o prijemu i preuzimanju regresiranog đubriva, kako bi, suprotno uredbi Vlade, omogućili da đubrivo preuzme preduzeće “Agro Forum” d.o.o.

U saopštenju se navodi da su inspektori kriminalističke policije u Smederevu saslušali direktore zadruga “Budućnost” iz Osipaonice, “Eko Pinosava” iz Kusadka, “Lipovac” iz Baničine, “Azanja” iz Azanje, “Krnjevo” iz Krnjeva, “Đorđe Savić” iz Osipaonice, kao i direktora preduzeća “NV Pro” d.o.o. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Direktori ovih zadruga se terete da su, suprotno uredbi Vlade Srbije, kojom je definisano pravo na regresiranje zemljoradničkih zadruga u iznosu od 5.000 dinara po toni kupljenog djubriva, bez odluka nadležnih organa zadruga, od preduzeća HIP Azotara Pančevo naručili i kupili 7.000 tona regresiranog mineralnog djubriva.

Zadržana lica će u zakonskom roku biti sprovedena istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv ostalih osumnjičenih krivične prijave biti podnete u redovnom postupku, navodi se u saopštenju.